новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ДСК пусна собствен картов център – в. Дневник

От края на миналата седмица Банка ДСК започна издаването на нови дебитни карти през собствения си картов авторизационен център. Това съобщиха от кредитната институция. По този начин ДСК обявява началото на дейността на своя, отделен от "Борика" картов оператор. Тя става третата банка у нас, която се отделя от "Борика", въпреки че е сред големите му акционери с дял от 6.6% (толкова е максималният дял, който се полага на един собственик). До този момент Обединена българска банка и ДЗИ Банк са двете институции, работещи със собствени картови центрове, отделни от националния оператор. През тази година те дори извадиха от статистиката на "Борика" издадените от тях карти и оборотите по тях. Същото се очаква да стори и ДСК. Първа инвестиционна банка (ПИБ) също подготвя свой център, като за целта тя ще използва Национална платежна картичка, която на практика е македонската "Борика". ПИБ я закупи преди повече от година заедно с Балканска банка - Скопие (сега Уни Банка).
Собствените картови центрове дават повече свобода на банките да предлагат по-разнообразни услуги, като освен това намаляват разходите им.
От Банка ДСК обясниха, че дебитните карти, които ще се извадят през собствената авторизационна система, ще са в три валути - левове, евро и долари. "Клиентът ще може да ползва по една сметка различни карти от Visa и MasterCard, като те ще са свързани с една и съща разплащателна сметка, но в извлечението за клиента отделно ще се отразяват операциите по видове карти. Транзакциите по картите се отразяват незабавното, например постъпилите по сметка суми стават в същия момент налични и достъпни за клиента чрез картите му", допълниха от ДСК.
Освен това банката променя таксите за използване на картите. Теглене с карта, издадена от ДСК, на неин банкомат ще струва 0.15 лв., а от банкомат на друга банка - 0.45 лв. Вече са прехвърлени над 150 банкомата към новата система, като плановете са до края на годината техният брой да нарасне на 250. През тях освен обикновените магнитни карти могат да се приемат и такива с чип. Все още обаче не е започнала миграцията на ПОС устройствата, поясниха от ДСК.
През интернет страницата на Банка ДСК всеки клиент, заявил услугата ДСК Директ, ще има възможност да управлява своите средства - да извършва преводи между свои сметки, по други сметки в ДСК или в други банки. Преводите в левове по клиентски сметки в ДСК са безплатни. Клиентите ще могат да извършват справки за наличността и движението по техни сметки, справки за заявени плащания на комунални услуги (електроенергия, вода, телефон и т.н.), справки за операции с банкови карти.

Автор: Борислав ЙОРДАНОВ

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon