новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Интервю с Доротея Николова, председател на УС на ДСК Родина, изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК


Доротея Николова е председател на управителния съвет (УС) на ДСК Родина. Завършва Немската гимназия в София, а после УНСС, специалност "финанси". През 1992 г. печели стипендия на името на известния български банкер Буров. Сертифициран счетоводител е от Асоциацията на сертифицираните счетоводители (АССА) и има специализация от Института по финанси и финансови пазари към Икономическия университет във Виена. Професионалният й път започва в "ПрайсуотърхаусКупърс България", кариерата й продължава като асистент-мениджър в управление "Банки и капиталови пазари" на "ПрайсуотърхаусКупърс", Лондон. В периода юли 2000 -октомври 2003 г. е ръководител на "финансов контрол" и член на ръководството на клона на СИТИБАНК в България. През ноември 2003 г. започва работа като началник на управление "Планиране и контрол" в Банка ДСК, а от януари 2005 до януари 2007 г. е прокурист на Банката и ръководител на направление "Финанси и планиране". От февруари 2007 г. Доротея Николова е изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК. През 2007 г. е отличена с престижната унгарска награда "Андраш фай" за своя принос в успешното функциониране на Група ДСК, за изготвянето на финансови анализи и отчети от най-високо качество, през 2015 г. е удостоена и с наградата "Банкер на годината" на вестник "Банкеръ" заради устойчивото финансово развитие на Банка ДСК, а през 2016 г. получава наградата за CFO на годината на Forbes и EY. Доротея Николова е член на УС на ДСК Управление на активи от основаването на дружеството, била е също така член на УС на ДСК Гаранция преди продажбата на дружеството извън Група ОТП.
- Госпожо Николова, кога разбрахте, че сте готова да извървите пътя до мениджърски пост? Има ли знакова ситуация, предизвикала потенциала ви, или правите следващата стъпка, след като доусъ-вършенствате предходната?
Работният ми път е бил по-скоро еволюционен, отколкото революционен и никога не съм имала за цел да бъда мениджър, но всичко се получи естествено, на малки стъпки. Чувствам, че с лекота взимам решения и работя добре с хора, а според мен това е основната роля на ръководителя.
- Кой е най-изтощителният работен ден, който си спомняте с удовлетворение? Има ли според вас разлика в начина, по който си го спомнят служителите ви? Как ги увличате в най-важните за компанията задачи?
Едва ли мога да спомена някой конкретен ден. Имало е, разбира се, по-стресови ситуации, това е неизбежно. По принцип се старая работата да върви с лекота и да следва един естествен ритъм. Вярвам, че всеки дава най-доброто от себе си, когато бъде насърчен, а
не когато бъде стресиран. Но дори и в трудни и изтощителни периоди се чувстваме удовлетворени, ако сме увлечени от целта, която трябва да постигнем, и всички са ангажирани да помогнат и допринесат. Затова се старая да изграждам в екипа си атмосфера на доверие, отзивчивост, взаимопомощ, да насърчавам инициативността и усещането за обща цел. Щастлива и удовлетворена от работата си се чувствам, когато виждам отличните резултати на организациите, за които работя, а резултатите в последните години са забележителни. Също се радвам, когато виждам, че хората оценяват и това, което работата им дава, а именно опит, знания, взаимно обогатяване при екипната работа и възможност за усъвършенстване.
- Кои са новите бизнес лидери, на които се възхищавате? Какво според вас е най-значимото умение на мениджърите, които носят най-съществените промени?
Харесвам балансирани ръководители с визия за развитието в бранша и нюх за бизнеса и новостите в не-го. Такива ръководители могат да осигурят не само успех на организацията в настоящия момент, но и в бъдещето - в един бързо променящ се свят. Това е особено важно в сферата на финансовите услуги. Най-същественото е умението за преценка, както и способността да събереш в екипа си способни и лоялни хора, като им дадеш възможност да допринасят и подкрепят взимането на решения, тъй като промени не се правят на всяка цена.
- Кое ще е най-голямото предизвикателство пред жените лидери през следващите години според вас, как ще се промени профилът им?
Може би най-същественото за дамите на ръководни позиции е да запазят баланса с личния си живот. Човек е пълноценен, когато всички части от живота му допринасят за вътрешния му мир. А един добър ръководител трябва дълбоко от себе си да излъчва положителна енергия.
Не знам дали е добре да се променя профилът на жените лидери. Хубаво е жената да си остане жена, с предимствата си като ръководител, които виждам в мекота и интуитивност. Може би в този изключително динамичен свят най-голямото предизвикателство пред жените ще е именно да съхранят себе си.
- Как изглеждат моментите, в които не говорите и не мислите за работа? Вашата дефиниция за лукс?
Обичам семейния уют, срещите с приятели, пътуванията. Лукс за мен е всеки подарен миг, прекаран с близките.
***
Вярвам, че всеки дава най-доброто от себе си, когато бъде насърчен, а не когато бъде стресиран.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon