новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Интервю с Маргарита Петрова-Кариди, председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК

Маргарита Петрова-Кариди, председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК
Маргарита Петрова-Кариди е председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България. Магистър по финанси и банково дело от УНСС, завършва и право в НБУ. Преминала е множество специализирани обучения в областта на банковото дело, корпоративните финанси и мениджмънта, едно от които е и международна мениджърска академия за лидери. Има дългогодишен опит в областта на корпоративните финанси и банковото дело. Професионалният й път започва като финансист и финансов мениджър в търговски дружества. В банковата система стартира през 1994 г. в Банка Пиреос България. За последните 22 години преминава през редица отговорности, предизвикателства и проекти. Започва като финансов директор, а впоследствие отговаря за различни бизнес направления - финанси, човешки ресурси, клонова мрежа, кредитен риск, МСП и корпоративно банкиране. От 1997 г. е представляваща Банка Пиреос за България и е участвала активно в създаването и управлението и на други дружества на банката като "Пиреос Лизинг България" АД и "Булфина". През септември 2014 г. се присъединява към екипа на Банка ДСК, а от януари 2015 г. е член на управителния съвет и изпълнителен директор. Госпожа Кариди е социално ангажирана личност, като през 2012 г. е наградена от UNICEF за приноса си към каузите на организацията.
- Госпожо Кариди, ако една от най-важните задачи пред лидера е да убеди всички, че невъзможното е възможно, как вие усъвършенствате това умение?
Вярвам, че най-силният инструмент за убеждение е личният пример. Аз наистина дълбоко вярвам, че няма невъзможни неща, има само труден или лесен път за постигането им. И в най-тежката ситуация не губя дух и следвам мотото "Дай максимума от себе си и рано или късно ще пожънеш плодовете от положените усилия".
За да убедиш някого в дадена теза, първо ти трябва да си напълно убеден в нея, да си положително настроен, да си честен пред себе си и околните и не на последно място - да си дипломатичен.
- Вярвате ли в посланието на Стив Джобс "Останете гладни!"?
Напълно! Всъщност това послание ме е водило през целия ми съзнателен живот, още от ученическите ми години. Обичам предизвикателствата и новите познания и ги търся съвсем съзнателно. Харесва ми да предизвиквам себе си, като излизам от зоната си на комфорт и правя нови и различни за мен неща.
- Какво е най-голямото предизвикателство пред днешните лидери? Как се увеличават отговорностите ви през годините?
Мисля, че най-голямото предизвикателство пред съвременния лидер в бизнеса е балансът. Балансът между постигането на максимума като финансови показатели и запазване на лидерските позиции на организацията, балансът между личната мотивация и мотивацията на екипа, зачитането и уважението към личното пространство на всеки човек.
С годините отговорностите ми се увеличават както в професионален план, така и в личен. Смятам, че имаме отговорност да помогнем на младите професионалисти да надградят знанията си и да им предадем натрупания опит.
Не по-малко предизвикателство е да възпитаме децата си в ценностите, в които вярваме, в една сложна и динамична дигитална среда като тази, в която израстват.
- Как според вас жените на мениджърски позиции променят бизнес средата, културата на правене на бизнес днес? Най-вече я обогатяват. Жените носят със себе си огромна интуиция, креативност, различна гледна точка, баланс, търпение за постигането на трудните неща, издръжливост, работоспособност и под-реденост.
Коя е най-важната за вас тема по отношение на равенството на половете в бизнеса?
Тази тема не ме е вълнувала особено, тъй като никога не съм усещала и не съм се сблъсквала с проблем, породен от факта, че съм жена. Всъщност в по-голямата част от професионалната ми кариера досега съм работила основно с мъже - както колеги, така и клиенти, и смятам, че сме имали прекрасни и ползотворни взаимоотношения.
- Ако прегледате снимките в смартфона си, коя описва най-точно начина, по който обичате да прекарвате свободното си време?
Някъде навън, простор, необятен за погледа хоризонт, слънце, планина или море - няма значение. И усмивки, безброй усмихнати лица - на децата ми, на приятели, на колеги.
***
Дай максимума от себе си и рано или късно ще пожънеш плодовете от положените усилия.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon