новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Миналото се свърза с бъдещето

Сградата на ул. "Московска" 19 е истинско архитектурно бижу
Историческата и новата сграда на Банка ДСК, долепени една до друга, са едно от най-интересните обемно-пространствени и композиционни решения в София
Сградата на Централното управление на Банка ДСК на улица "Московска" № 19 е построена през 1914 г. Тя е шедьовър на сецесиона в българската архитектура, дело на големите български архитекти Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков в периода 1912-1914 г., проектирана за нуждите на тогавашната Софийска банка. Сградата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата през 1978 г., а осем години по-късно - и за съществен елемент от груповия паметник на културата, наречен "Зона на исторически развилия се обществен градски център". Впечатляваща е фигурата на бог Меркурий - бог на търговията, обмена и комуникациите, а неин автор е Марин Василев, един от основателите на българската нова скулптура и първият, направил декоративна украса на обществена сграда. От 1951 г., когато е създадена Държавна спестовна каса (ДСК), до днес в сградата се помещава Централното управление на Банка ДСК.
През 2010 г. сградата на Централното управление на Банката придобива настоящия си вид. Към историческата сграда на ъгъла на ул. "Московска" 19 е долепена на калкан нова шестетажна елегантна сграда, чийто вход е откъм ул. "Г. Бенковски". Модерната сграда от бетон, стъкло и метал заема 1350 кв.м. Дело е на екип, който включва унгарския архитект Ласло Тот и архитектурно студио "Здравка Щилиянова" от българска страна. Умело е използвана естествената денивелация от 5,50 м на терена, а крайният резултат е впечатляващо съчетание на стилната класика на "Московска" 19 и иновациите на "Бенковски" 5.
Още същата година новата сграда на Банка ДСК става победител в категорията "Сгради за административно обслужване" в националния конкурс "Сграда на годината 2010". Административната сграда на Банка ДСК - Централно управление, на ул. "Бенковски" 5 привлича вниманието на авторитетното и взискателно жури на конкурса със своето оригинално обемно-пространствено и композиционно решение, при което е съзнателно търсен и постигнат рязък архитектурен контраст с долепената до нея стилна класическа сграда на Банката на ул. "Московска" 19. За решението на журито несъмнено е допринесло и пълното съобразяване на авторите на новия дом на Банка ДСК с най-високите екологични изисквания. Щадяща околната среда е много съвременната климатизация, при която не се използва ТЕЦ за отопление. "Зелената концепция" е основната идея при цялостното оформление на вътрешното пространство на сградата.
През 2012 г. междувременно реновираната сграда на Банка ДСК на ул. "Московска" 19 също получи високо признание в рамките на националния конкурс "Сграда на годината".
Банка ДСК е удостоена със специална награда за сградата на Централното си управление за реставрация и адаптация на архитектурен паметник на културата за съвременни функции в категория "Корпоративни и административни сгради".
"Сградата на ул. "Московска" 19 е истинско архитектурно бижу и да полагаш грижи за нейното запазване и поддържане в отличен вид e не само задължение на стопанин, но и отговорност към облагородяване на градската среда", заявява главният изпълнителен директор на Банката Виолина Маринова, получавайки наградата. "Инвестицията ни в консервацията и реставрацията на една от най-красивите сгради не само в София, но и в цяла България има и несъмнено социално значение. Тя е израз на политиката на корпоративна социална отговорност, която Банката провежда от години, а в случая и на ангажираността ни към опазването на паметниците на материалната култура в страната."

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon