новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ОТП пуска два взаимни фонда в България

Собственикът на Банка ДСК - унгарската ОТП, ще предложи дяловете на два свои взаимни фонда на българския пазар. Комисията за финансов надзор вече потвърди проспекта за публичното им предлагане на заседанието си в сряда. Единият е "ОТП Централноевропейски фонд в акции" и той инвестира предимно на борсите в Полша, Чехия и Унгария в търсене на по-висока доходност, заяви за "Дневник" Петко Кръстев, изпълнителен директор на българското управляващо дружество "ДСК Управление на активи".
Доста по-интересен обаче е вторият фонд - "ОТП Международен фонд в акции - Ю Би Ес Фонд на фондовете". Той е съвместен продукт между ОТП и най-голямата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS), като унгарците инвестират само в дялове на взаимни фондове, управлявани от швейцарците, а те участват и като съветници при взимане на решения. Това е продуктът от типа "фонд от фондове" и реално за първи път се предлага на българския пазар, поясни Кръстев. Фондовете на Ю Би Ес пък инвестират активите си също предимно в акции.
Двата нови фонда се управляват от унгарското управляващо дружество "ОТП Фонд мениджмънт лимитед", като в България ще се дистрибутират чрез Банка ДСК, и се очаква публичното им предлагане да започне през ноември. Няма да има минимални изисквания за първоначална инвестиция в дяловете им. Те ще са деноминирани в евро и засега освен в Унгария ще се предлагат единствено в България. Може да се каже, че ние сме пилотният проект и се очаква занапред дяловете на тези фондове да бъдат предлагани и в останалите страни, където ОТП е собственик на банки, заяви Петко Кръстев. Според него те допълват трите фонда, предлагани от българското управляващо дружество на ДСК - "Баланс", "Стандарт" и "Растеж", които имат общо активи в размер на 13.3 млн. лв. към края на септември.
С навлизането на ОТП в този сектор чуждите фамилии фондове, предлагани в България, стават пет заедно с "Пайниър", "Капитал инвест", "Райфайзен Австрия" и СГАМ. С най-много продажби в момента са подфондовете на "Пайниър", които се предлагат чрез Булбанк. Само преди дни бяха пуснати още 10 нови фонда на фамилията, с което общият им брой, предлаган у нас, стана 23.
Развитието на този сегмент в България освен български фондове води и доста чужди. Нетните активи на българските през миналия месец надхвърлиха 200 млн. лв., а чуждите са направили продажби за около 100 млн. лв., но при последните е трудно да се прави точна статистика заради липсата на изискване те да обявяват продажбите си. От "Пайниър" тези дни обявиха, че имат продажби за малко над 30 млн. евро. В момента българските схеми, които се предлагат публично, са 36 (след като в сряда тръгна и "Адванс Източна Европа"), а чуждите са около 50.

 

Още новини

Свържете се с нас

customer experience servicing customer servicing icon

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

trainer trainer icon

Анкета

За оценки и препоръки

pin pin icon

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon