новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ОТР взе половината от банковия пазар в Черна гора за 100 млн. евро

Дни след като обяви интереса си към ДЗИ банк и амбициите си за разширение на присъствието си на Балканите, собственикът на ДСК - унгарската ОТР, придоби Черногорска търговска банка (Crnogorska Komercijalna Banka). Сумата от 105 млн. евро, за които са договорени 100% от черногорската банка, ще бъдат изплатени при финализирането на сделката, което е планирано за края на годината, съобщават от ОТР.
Според данни от края на миналата година банката държи 44% от пазара в Черна гора. Институцията има ясна ориентация към малките и средните предприятия. Сред акционерите в Черногорска търговска банка с притежаваните 11.5% е унгарската "Мадяр телеком" (Magyar Telecom). Според информация в агенция Ей Еф Екс (AFX) за дела си телекомът е получил 12 млн. евро.
Към края на миналата година черногорската банка е разполагала с активи на стойност 303.3 млн. евро, а печалбата й преди данъчно облагане е в размер на 3.03 млн. евро през 2005 г., което е ръст от 54.6% в сравнение с предходната година. Собственият капитал към края на миналата година е възлизал на 19.3 млн. евро. Черногорска търговска банка е с кредитен портфейл в размер на 161.2 млн. евро към края на миналата година, което е повишение от 87.4% на годишна база. В същото време депозитният портфейл на банката е регистрирал ръст от 141.5% през 2005 година до 248.1 млн. евро. Според ръководството на ОТР платената цена реално оценява състоянието на водещата банка в Черна гора и потенциала за развитие на банката.
Купуването на Черногорска търговска банка е поредната стъпка във възприетата от ОТР експанзия на финансовите пазари на Централна и Източна Европа, като само за тази година унгарската банка придоби пет кредитни институции - украинския филиал на Райфайзенбанк, руската Инвестбербанк (Investberbank) и сръбските Кулска банка (Kulska Banka), Нишка банка (Niska Banka) и Цептер банка (Zepter Banka).
Освен това унгарците са готови да купят и поне още една институция, след като стигнаха до шортлистата с кандидати за румънската СЕС. Плановете на ОТП са покупката на румънската банка да се финансира с продажба на нови акции.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon