новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ОТР купува Raiffeisenbank Ukraine за 650 млн. евро

Водещата унгарската банка и собственик на българската Банка ДСК, ОТР, е закупила 100% от украинската Raiffeisenbank Ukraine, в сделка на стойност 650 млн. евро, което е 4.7 пъти по-високо от счетоводната стойност на банката.
Платената цена е значително по-висока от първоначално разпространената информация, че ОТР ще плати 500 млн. евро за украинската банка.
С покупката, ОТР навлиза на банковия пазар на поредната страна от ЦИЕ, която разполага със значителен потенциал за ръст на банковия сектор.
Инвеститорите са притеснени до известна степен от относително високата цена, платена за украинската банка, която взема над 50% от планирания за инвестиции и поглъщания бюджет, в рамките на 1.1-1.2 млрд. евро.
Успокояващ е фактът, че Raiffeisenbank Ukraine е печеливша, като съотношението цена/печалба е 16.4, което се смята за приемливо.
Покупката е най-голямата в историята на ОТР и почти се равнява на всички останали покупки на банката в региона.
Базираната в Киев Raiffeisenbank Ukraine е основана на 2 март 1998 година, като подразделение на Raiffeisen International Bank-Holding AG, където мажоритарен собственик е Raiffeisen Zentralbank Österreich AG.
Към края на 2005 година банката е разполагала с активи на стойност 1.2 млрд. долара. Тя е седмата най-голяма банка в страната, с пазарен дял от 3.6%.
За изминалата година, Raiffeisenbank Ukraine, която е с основен капитал в размер на 139 млн. Долара, е регистрирала печалба от 39.7 млн. долара.
Банката е с общо 1 700 служителя и 42 клона в цялата страна.
Приключването на сделката се очаква да стане през септември 2006 година, след задължителното одобрение от страна на украинските регулаторни органи.
Днес акциите на ОТР отбелязаха повишение от 1.7%, до ниво от 7 080 форинта за брой.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon