новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Седем банки държат близо 85% от жилищните кредити - в. Дневник

 

Както и при потребителските заеми, така и при жилищните кредити концентрацията по банки е доста висока, показват данните от БНБ. Статистиката на централната банка сочи, че към края на септември седем банки са отпуснали близо 85% от всички заеми за покупка или ремонт на имот. Всичките седем институции влизат в т.нар. първа група, където са и отличниците на банковата ни система.
Сред най-големите играчи в този сегмент са Банка ДСК, ОББ, Булбанк, HVB Bank Biochim. Де факто при тях могат да се намерят едни от най-изгодните оферти в сферата на ипотечните заеми.
Като доказателство за това, че тези институции движат пазара, е и фактът, че в началото на октомври HVB Bank Biochim откри кампанията по рязко свиване на лихвените проценти по жилищните кредити. Еуфорията стигна дотам, че в момента три банки предлагат оферти с 0% лихва за първите 12 месеца.
Банка ДСК на този етап си остава лидер в отпускането на ипотечни заеми с пазарен дял към септември от 31 на сто. Институцията обаче работи в доста оспорвана среда.
Доказателство за това е фактът, че само три месеца по-рано тя е владяла 34.3% в сегмента. Това прави загуба от пазарен дял средно с 1% на месец. Ако тенденцията се запази, нищо чудно в следващите седем-осем месеца да има нов лидер в жилищното кредитиране. За сравнение, през юни 2004 г. Банка ДСК е имала пък близо 40 на сто от пазара.
Второто място уверено удържа Обединена българска банка с дял от близо 20%. Толкова е имала институцията и през второто тримесечие на миналата година. Бронзов медалист е Булбанк с повече от 11%. Тя също запазва почти непроменено пазарното си присъствие.
От юни насам Пощенска успя да измести Първа инвестиционна банка от четвъртата позиция, след като пусна на пазара доста атрактивни условия и с това си спечели много клиенти. ПИБ пък заема почетната пета позиция. Бронзовият медалист в потребителското кредитиране HVB Bank Biochim е на шестата позиция при ипотечните заеми. Банката обаче очевидно има достатъчно потенциал за развитие и изкачване в класацията, след като през последните месеци се утвърди като капитан на пазара. Допълнителен тласък тя ще получи след обединението й с Булбанк. В групата на HVB у нас влиза още и Хебросбанк.
На една ръка разстоявие от HVB Bank Biochim още една банка, собственост на австрийци - Райфайзенбанк.
След модата на нулевите проценти за първата година банкери очакват да стане популярно предоговарянето на условията по сега съществуващите ипотечни заеми.
Статистиката на БНБ показва, че по същото време на миналата година кредит за нов дом се е теглил средно за 11%, докато сега този процент е спаднал на 7.17 на сто. Освен това има и клиенти отпреди повече от година, които са взели кредит и при още по-високи лихви - 14% и дори 16%.
Логично е при това положение "старите" клиенти да се чувстват ощетени, като плащат повече пари по своите заеми. Със сигурност по-активната част от тях вече се е замислила да тегли заем от друга банка с по-добри условия, като с парите закрият предишното си задължение, по което плащат лихва от примерно над 12% (това е т.нар. рефинансиране).
За да не изпуснат тези свои клиенти, вече някои банки започнаха да приемат условия за предоговаряне на старите задължения, за да са в унисон с най-новите лихвени проценти. Логиката е ясна - банките предпочитат да вземат от свой клиент средно 7%-8% вместо досегашните 12%, но не и да го оставят на конкуренцията. Освен това покупката на един продукт води до ползването и на други услуги от същата банка, ако клиентът е останал доволен.
Банките обаче избягват да популяризират масово, че предлагат предоговаряне, тъй като "старите" клиенти могат на тълпи да отидат да искат по-ниски лихви, тъй като това ще "удари" печалбите им.
Ипотечните кредити са ракета носител за банките, като през последната година те са се увеличили в процентно отношение със 116 на сто, показват данните на БНБ към края на октомври. Те вече надхвърлят сумата от 1.8 млрд. лв., като 70% от нея са левовите кредити, а остатъкът се пада на заеми в евро.

Автор: Борислав ЙОРДАНОВ

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon