новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Стабилност и спокойствие за един успешен бизнес

Доротея Николова, главен финансов директор на Банка ДСК, е един от победителите в първото издание на конкурса CFO на годината. Forbes разговаря с нея за ползите от конкурса и културата в областта на корпоративните финанси


- Госпожо Николова, според вас какъв е приносът на финансовия директор днес за успешното представяне на компанията, за която работи?
- Добър финансов директор може да бъде един от най-силните активи на управителния орган. Добрият финансов директор пръв би трябвало да предусети влиянието на икономическата среда и пазарните тенденции върху дейността на предприятието, за да помогне за бърза адаптация на политиката му. Той следва да има Визия за най-рационално структуриране на дейността от гледна точка на цялостна ефективност, включително и от данъчна гледна точка. Едно от най-съществените задължения на финансовия директор е поддържането на навременна и адекватно структурирана информация за управленски цели, която да подкрепя във всеки един момент ръководните органи в проследяването на дейността и взимането на решения. Изобщо, тази функция трябва да дава стабилност и спокойствие на останалите функции за един успешен бизнес модел.
- Какви са качествата и уменията, които финансовите специалисти трябва да развиват, за да бъдат успешни в кариерата си като цяло?
- Основният ресурс във финансовата функция са хората. Затова и като най-важно качество бих определила добрата работа с хората - да бъдат правилно оценени, мотивирани, насочвани, за да дадат най-доброто от себе си. Останалото е практика, наука и отворен и гъвкав ум.
- Има ли в България изградена култура в областта на корпоративните финанси? Какво може да се направи, за да се подобри тази култура?
- В частния бизнес определящ е пазарът. Той стимулира естествения подбор и затова успешен е онзи, който работи върху себе си за саморазвитие и усъвършенстване - да четеш и да знаеш новото, да търсиш и да обръщаш внимание на детайлите и зависимостите, но в същото Време да не губиш поглед върху цялата картина, да попиваш постоянно от основния учебник „практика". Аз мисля, че в частния бизнес в България има способни финансови директори, които стоят зад Всеки един успешен бизнес.
- Каква възможност за утвърждаване на професията дава конкурсът CFO на годината според вас?
- Конкурсът CFO на годината беше една прекрасна инициатива, за което благодаря на организаторите. Финансовата функция, без да бъде в никакъв случай пренебрегвана, рядко е В светлината на прожекторите. Този конкурс даде повече видимост на хората, стоящи зад тази функция в редица успешни бизнеси. Ние, финансовите директори, също сме радостни да се запознаем с постиженията на други наши успешни колеги, каквито бяха наградените в конкурса. Това беше една чудесна Възможност за общуване и познанство между нас. Още повече, че в тази сфера ние имаме по-скоро общи проблеми и интереси, отколкото съперничество и конкуренция. Пожелавам успех на инициативата и занапред, както и на всички колеги в занаята и оставам в очакване и с интерес към бъдещите запознанства и обмяна на опит.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon