новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Студентите ще ползват кредити със 7% фиксирана лихва

 
От ДСК и Райфайзенбанк очакват близо 20 хил. учащи се да се възползват от финансирането

Студентите ще получават кредити със 7% фиксирана лихва за целия период на заема. За това се споразумяха министърът на образованието и науката Сергей Игнатов и изпълнителните директори на Банка ДСК Виолина Маринова и на Райфайзенбанк Момчил Андреев. „Надяваме се преди началото на учебната година много от студентите да се възползват от възможността за кредитиране", каза Сергей Игнатов.
Сметки
От Банка ДСК и Райфайзенбанк очакват около 10%, или 20 хил. студенти, да вземат заем с фиксирана лихва през тази година. Държавната гаранция за студентското кредитиране е в размер на 40 млн. лв. Тя дава възможност общо между 15 и 20% от всички студенти да изтеглят кредит при облекчени условия.
Право на кpeдит
От студентския кредит с фиксирана лихва и държавната гаранция може да се възползват студенти и докторанти, които се обучават в България или са български граждани, които се обучават в страна членка на Европейския съюз и Швейцария. Условието е да не са навършили 35 години, да са редовна форма на обучение, да нямат придобита същата образователно-квалификационна форма и да не са прекъсвали обучението си. Заемите ще бъдат отпускани за плащане на семестриалните такси или за издръжка в случай на раждане или осиновяване на дете. Кредитът се отпуска до 5 работни дни от подаването на документите.
Заемите ще се отпускат с 10-годишен гратисен период, който обхваща целия период на обучението или докторантурата
до изтичане на една година от първата дата за провеждане на държавен изпит. А изплащането на кредита ще започне един месец след изтичането на гратисния период. Главницата и лихвата по кредита ще се изплащат на равни вноски.
Добра смешка за едни, изгода за други
„Тези кредити са нещо различно от досега отпусканите студентски кредити, които бяха чисто потребителски", заяви Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. „От студентските кредити банките няма да спечелят кой знае колко и заради това сме само две банки", коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк. По думите на Виолина Маринова решението да се отпускат студентски кредити е въпрос на политика. Според образователното министерство това е начин да се задържат младите хора в България, както и да се стимулира раждаемостта.
Имало едно време
Плановете за създаване на истинска система за
студентско кредитиране са отпреди две години. Законът за кредитиране на студенти и докторанти беше приет от парламента още през 2008 г. До момента обаче държавата не гарантираше кредитите, които отпускат банките, а студентите на свой ред получаваха заеми по общата схема за потребителско кредитиране. Няколко банки промоцираха заеми като студентски, те обаче бяха част от промоция, а не с облекчени условия, от каквито се възползват студентите в цяла Европа.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon