новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Туристическо предизвикателство: Банка ДСК и приятели преминават Ком-Емине в щафета

През септември миналата година Банка ДСК стартира инициатива за своите служители, клиенти, партньори и приятели, която предвиждаше преминаване по най-дългия маркиран пешеходен маршрут в България Ком-Емине. В него взеха участие 54 планинари, като най-младият участник беше на 6 години, а най-възрастния на 68.
Тази година Банката планира продължение на спортно-туристическото предизвикателство, което е единственото по рода си събитие под формата на щафета по европейския туристически маршрут ЕЗ (връх Ком- нос Емине).
Щафетната туристическа проява ще се организира за първи път в историята на легендарния маршрут и ще е значима спортно масова проява, поради голямата популярност на маршрута в България и извън страната. Маршрутът преминава по билото на Стара Планина, като най-забележителните върхове са Ком (2016),  Мургаш (1687), Вежен (2198). 
Походът ще се проведе от 20 до 29 май 2016г. В него могат да вземат участие подготвени спортисти с опит в планинския туризъм. Освен представители на Банка ДСК, участие ще вземат и представители на групата ОТП от Унгария, Сърбия и Черна гора.
Дължината на маршрута „Ком – Емине“ е близо 700 километра, като идеята е в начинанието да участват колеги и приятели – планинари от цялата страна, включвайки се в маршрута от различни точки.
Това спортно начинание няма за цел да постигне 100% покриваемост на маршрута, тъй като е трудно  това да стане от първия път, а не бива да се пренебрегват и метеорологичните условия, както и всякакви природни изненади, характерни за планината.

Като социално отговорна институция, Банка ДСК определя за свой приоритет създаването и поддържането на благоприятна среда  - по отношение на своите служители за изява и развитие  и по отношение на своите клиенти и партньори за изграждане на доверие  и реализиране на устойчиво сътрудничество, дори отвъд чисто деловите отношения. Ръководството на Банката  винаги е отчитало значимостта на хората като водещ актив, на екипния принцип като основен мотив за успеха на всяко едно начинание и  настоящата инициатива е още едно потвърждение в тази посока. Туристическото предизвикателство Ком-Емине на Банка ДСК е още един начин чрез общуване в неформална обстановка да  приобщи своите служители, клиенти, партньори и приятели към живота и каузите на Банката  и да изгради у тях усещане за  принадлежност към голямото ДСК семейство.

Прилагаме  и график на движението на  шестте основни групи, към които може да се присъединявате. Дължината на маршрута Ком-Емине е 700км. В първия ден на 20.05.2016г.  участниците ще изминат около 15км., а в последния ден 15км., като за 8 дни ще им останат 670 км. или средно дневно ще  изминават около 80км.
Тук е представен вариант на графика, към който участниците ще се стараят да се придържат, дотолкова доколкото природните условия и физическите им сили им позволяват:

Ден първи – 20 май 2016г.

15.00ч. Стартира се от х. Ком (старата)  - до хижата лесно се стига с лек автомобил
17.00ч. Официален старт на щафетата вр. Ком
20.00ч. Пристигане на х. Петрохан

Ден втори – 21 май 2016г . Трябва да се преодолее разстоянието от х. Петрохан до „Тихов дол“, което е около 65 – 70 километра. Първата група задължително преспива в хижа Петрохан, всички останали може да се настанят или в х. Петрохан или в х. Тръстеная. Трудната част на прехода е в края на деня от г.д. Чукава до разклона на пътя за Ябланица, Ботевград. Последната група задължително преспива в „Тихов дол“.

5.00ч.   Стартира се от х. Петрохан - до хижата лесно се стига с лек автомобил
7.30ч.  Стартира се от Изворите на река Пробойница
9.30ч.  Стартира се от село Губислав -  лесно се стига с лек автомобил
11.00ч. Стартира се от гара Лъкатник -  лесно се стига с лек автомобил
14.30ч. Стартира се  от х. Тръстеная - стига се с автомобил с повишена проходимост
17.30ч. Стартира се от г.д. Чукава

Ден трети – 22 май 2016г. Предвижда се да се преодолее разстоянието от „Тихов дол“ до х. Паскал, което е около 75 – 80 километра. Това налага етапът от х.Кашана да стартира най-късно в 16.00 ч., като има вероятност да не успеят да дочакат предишната група. Участниците ще трябва се съобразяват със скоростта на движението на щафетата и с времето. За финална дестинация е избрана х. Паскал, защото относително лесно се стига с високопроходима кола и предлага добри условия за отдих. Първата група задължително преспива в „Тихов дол“, а за всички останали удобно място е хотелски комплекс “Свети Иван Рилски” , село Мирково или хижа Мургана, до която има асфалтов път.

5.00ч.  Стартира се от пътя Ябланица, Ботевград – стига се с автомобил с повишена проходимост
6.30ч.  Стартира се от Зла поляна
9.30ч.  Стартира се от пр. Витиня  -  лесно се стига с лек автомобил
11.00ч. Стартира се от пр. Арабаконак -  лесно се стига с лек автомобил
14.30ч. Стартира се от асфалтов път след ламинирания фургон  - стига се с автомобил с повишена проходимост
17.30ч. Стартира се от вр. Баба
16.00ч. Стартира се от х. Кашана - до хижата лесно се стига с лек автомобил

Последната група преспива в х. Паскал.

Ден четвърти – 23 май 2016 г. Предвижда се да се преодолее разстоянието от х. Паскал до х. Добрила - около 65 километра. Тъй като теренът е труден и се предвижда групата от Беклемето да тръгне  към 15.30ч. (16.00ч.). Първата група се предвижда да преспи в х.Паскал, втората група - в х. Бенковски, третата - в х. Ехо.

5.00ч.  Стартира се от х. Паскал  - стига се с автомобил с повишена проходимост
9.00ч.  Стартира се от вр. Булуваня
12.00ч. Стартира се от вр. Вежен
14.00ч. Стартира се от х. Ехо
15.30ч. Стартира се от х. Козя стена 
15.30ч. Стартира се от Беклемето - лесно се стига с лек автомобил
18.00ч. Стартира се от х. Дерменка

Ден пети – 24 май 2016 г. По план трябва да се преодолее разстоянието от х. Добрила до х. Бузлуджа - около 70 -75 километра. Един от най-трудните дни, но за сметка на това маршрутът разкрива чудесни гледки. Преходът е направен без щафетен принцип. Групите едновременно тръгват от трите изходни пункта, като преднишния ден са стигнали до хижите и са преспали там.

7.00ч.  Стартира се от х. Добрила
7.00ч.  Стартира се от з. Ботев
7.00ч.  Стартира се от х. Мазалат


Ден шести – 25 май 2016 г. Планира се да се преодолее разстоянието от х. Бузлуджа до х. Буковец, което е около 60 - 65 километра. Предвижда се участниците отново да се върнат  към щафетния принцип и да събират екипите от изостанали по недостъпните места на предишния ден. Първият екип ще преспи в х. Бузлуджа, вторият - в х. Дюля, третият - в с. Борущица.

5.00ч.  Стартира се от х. Бузлуджа - лесно се стига с лек автомобил
8.30ч.  Стартира се от х. Българка
11.00ч. Стартира се от гара Кръстец - лесно се стига с лек автомобил
15.00ч. Стартира се от х. Предел
18.30ч. Стартира се от з. Бутора


Ден седми – 26 май 2016 г. Предвижда се да се премине разстоянието от х. Буковец до гр. Котел – около 65 км. Групите ще са настанени по следния начин : 1 и 6 група в  х. Буковец,   2 и 3 група в х. Чумерна, 4 група в  х. Предел/Старият Балкан и 5 група в  с. Дрента.

5.00ч.  Стартира се от х. Буковец
7.00ч.  Стартира се от х. Чумерна
9.30ч.  Стартира се от м. Бяла крава
13.00ч. Стартира се от м. Агликина поляна 
16.30ч. Стартира се от пр. Вратник
18.30ч. Стартира се от разклон Нейково

Ден осми – 27 май 2016 г. Този етап покрива разстоянието от гр. Котел до село Рупча, което е около 80 км. Ако бъде запазен щафетният принцип, вероятно ще се наложи един вечерен преход. Основната част от екипите ще отседнат в Котел. Групи 3 и 4 може да отседнат и в х. Върбишки проход.

5.00ч.  Стартира се от гр. Котел - лесно се стига с лек автомобил
7.00ч.  Стартира се от м .Злостен
9.30ч.  Стартира се от х. Върбишки проход - лесно се стига с лек автомобил
13.00ч. Стартира се от м. Елешница 
16.30ч. Стартира се от Малък Дебелец
18.30ч . Стартира се от Ришки проход - лесно се стига с лек автомобил

Ден девети  – 28 май 2016 г. Трябва да се измине разстоянието от село Рупча до Горския дом, който се намира  до село Баня - около 75 -80 км. Това отново ще наложи късен преход. Преспиване на всички участници в село Дъскотна.

5.00ч.  Стартира се от с Рупча - лесно се стига с лек автомобил
7.00ч.  Стартира се от с. Дъскотна - лесно се стига с лек автомобил
9.30ч.  Стартира се от с. Снягово - лесно се стига с лек автомобил
13.00ч. Стартира се от с. Сини рид - лесно се стига с лек автомобил
16.30ч. Стартира се от с. Козичино - лесно се стига с лек автомобил
18.30ч. Стартира се от Плазовец


Ден десети  – 29 май 2016 г. Денят е заключителен и предвижда всички участници да изминат маршрута от Горския дом до село Емона и нос Емине - около 25 км. Всички участници ще преспят в Горския дом (резервен вариант с. Баня, екохотел Гора).

8.00ч.  Стартира се от Горски Дом близо до село Баня
13.00ч. Стартира се от нос Емине към домовете си

За повече подробности се свързвайте с Анна Цачева на Anna.Tzacheva@dskbank.bg или на  телефон 02/9391 217

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon