новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Унгарската банка OТП придобива и най-голямата банка в Черна Гора

Едноличният собственник на Банка ДСК – унгарската Банка ОТП, придоби целия  акционерен капитал на Черногорска комерсиална  банка  /ЧКБ/ срещу сумата от 105 млн. евро.  Договорът за покупко-продажба бе подписан в  столицата на  Черна гора,  Подгорица, от председателя и главен изпълнителен директор на Банка ОТП д-р Шандор Чани и заместник-главния изпълнителен директор Ласло Волф от унгарска страна, а за ЧКБ – от представители на компаниите, продаващи тази кредитна институция. 

Черногорска комерсиална  банка бе основана като „инвестиция на зелено”  през 1997 г. от 28 малки и средни дружества. Нейното балансово число достигна в края на миналата година  303, 3 милиона евро, което й отрежда 44 % пазарен дял.  В своето досегашно развитие банката е била активно подкрепяна от правителствата на Холандия и Германия  чрез съответните техни институции за подпомагане на развитието. Като резултат от това ЧКБ е най-голямата банка в Черна гора и доминираща във всички бизнес направления.

Стабилно нарастващият собствен капитал на банката възлиза на 19,3 млн. евро в края на 2005 г., а печалбата й след данъчно облагане за същата финансова година е 3, 025 млн. евро, което означава ръст с 54,6 %. Своите близо 150 хиляди клиенти Черногорска комерсиална  банка обслужва чрез мрежата си от 33 поделения в страната и с електронни канали. Макар че централата й е в Подгорица, близо една-четвърт от нейните кредити и депозити са в крайбрежната част на Черна гора. Този важен факт има значителна роля при решението на Банка ОТП за покупката, защото изключително динамично развиващата се туристическа индустрия играе и ще играе все по-голяма роля в икономиката на републиката. 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon