новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Финансовото състояние на банка ДСК

Гост: Виолина Маринова, директор на банка ДСК

Водещ: Международната агенция за кредитен рейтинг „Мудис” постави под наблюдение и ще преразгледа рейтингите за финансова стабилност на две от големите български банки. Това са банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Агенцията може да намали тези рейтинги, тъй като икономиката навлиза в рецесия, вероятността от корпоративни фалити се увеличава и може да доведе до ръст на загубите в портфолиото от корпоративни кредити на банките, пояснява Елена Панайотова, анализатор в „Мудис”. Според председателя на Асоциацията на банките в България и ръководител на банка ДСК Виолина Маринова, кредитната агенция не е анализирала конкретни цифри за двете банки. Доколко обезпокоителна е новината от „Мудис”? С Виолина Маринова разговаря Нели Тодорова.
Виолина Маринова: Не е обезпокоително, тъй като аз познавам много добре нашата банка и знам нашите резултати, на банката. Всички регулации, които БНБ е поставила, и те са много по-стриктни отколкото в Европа. Това, че „Мудис” е дала такава оценка, бих казала, /.../ техен анализ. Само че как са направени анализите, при положение, че не са искани цифри от банката и не са позовани никакви цифри в /.../. Ще ви кажа само няколко данни. Към края на март капиталовата адекватност на банковата система е 16,5 при изискуема 12 в България, при 8 за Европа. А банка ДСК е с 23% капиталова адекватност. Ще ви кажа, че банковата система в момента е стабилна, с добра ликвидност и относно това, което се позовават, че качеството на портфейла се влошава, аз бих казала, че той се влошава не само в България, а и в другите страни. Въпросът е в стъпката. Де факто ние имаме доста резерви и сме създали, генерирали провизии, които ни дават основание да смятаме, че няма нищо обезпокоително за българската банкова система и в частност за банка ДСК.
Репортер: Хората, чувайки тази новина, си задават въпроса „Сигурни ли са парите ми, които са внесени в банката?”. Как отговаряте на това питане?
Виолина Маринова: Веднага ви отговарям – абсолютно сигурни и няма от какво да се притесняват. Нямаме основание да се притесняваме по никакъв начин. Банката има капитал над 1,5 млрд. лв., т.е. от момента на приватизацията досега...
Репортер: Малко ми е странно, след като никакви данни не да взети директно от ДСК, за да се направи този анализ, как „Мудис” стига до извода, че точно ДСК и ПИБ трябва да бъдат наблюдавани и са несигурни.
Виолина Маринова: Отговорът е много ясен. Рейтинговата организация „Мудис” - работим с тях. те рейтинговат тези две банки. И затова е така.
Репортер: Иначе казано, те наблюдават средата в България, дават рейтинг само на ДСК и на ПИБ и понеже икономиката в цял свят е несигурна, заради това е и намаляването на рейтинга?
Виолина Маринова: Да. Бих казала, нашата рейтингова организация, която ни прави оценка, е „Мудис” – на ПИБ и на ДСК. И затова те се позовават на тези две банки, на които те правят рейтинг. Но се позовават на икономическата среда в България. Но ще ви кажа, че въпреки забавянето на икономиката на този етап в България, все пак ние имаме малко по-добри макроикономически показатели от тези, които са в някои от останалите страни в Европа.
Репортер: Както се казва, сред лошото не сме на най-лошото.
Виолина Маринова: Ами не сме, разбира се, че не сме на най-лошото. И банковата система, повтарям с чувство за отговорност, е стабилна. Няма от какво да се притесняват нашите клиенти.
Репортер: Тук вече вие наблюдавате системата и като председател на Асоциацията на банките в България.
Виолина Маринова: Като председател на асоциацията и като председател на Управителния съвет на банка ДСК заявявам, че няма от какво да се притесняват нашите клиенти.
Репортер: Не е зле да напомним на слушателите и това, че се вдигна минимумът, който се гарантира от фонда за гарантиране на влоговете.
Виолина Маринова: Да, разбира се, до 100 хил. лв., абсолютно. Но аз не считам, че ще се стигне до тези 100 хил. лв. за нито една банка в България.
Репортер: Ръководителят на банка ДСК Виолина Маринова пред репортера Нели Тодорова.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon