новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

OTP: Слуховете, че ще продаваме Банка ДСК, не са верни


Биляна Начева
 
Прогнозите на унгарската банкова група са, че през следващите 4 години в България ще има средно 3.4% икономически ръст
4000 клона има OTP в Унгария и това й отрежда първото място по този показател
6.2 млрд. EURe пазарната капитализация на ОТП в края на първата половина на тази година, за сравнение при Erste Bank е 13 млрд. EUR, а на Raiffeisenbak-6.6 млрд. EUR
4.5 млн. унгарци са клиентите на OTI населението в страната
През следващите четири години у нас ще има икономически растеж средно от около 3.4%. Това прогнозира мениджмънтът на унгарската ОТП Банк, които у нас нас са собственици на Банка ДСК. OTP очакват, че за периода 2012-2015 г. банковият сектор ще отбележи 12% растеж. Шефовете на банката са оптимистично настроени за развитието на Централна и Източна Европа. Те смятат, че именно този регион ще донесе на банката по-високи печалби през следващите години. ОТП стратегически се е насочила към 4 държави - България, Русия, Украйна и Румъния. Няколко са причините за оптимистичните прогнози на ОТП за региона - ниските разходи за труд, по-слабото проникване на банкови продукти и ръстът на цените на борсово търгуваните стоки, което в по-голяма степен се отнася за Русия и Украйна.
Слуховете
Слуховете, че OTP смята да продава Банка ДСК, не са верни, каза председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на банката Шандор Чани. Той уточни, че не само няма да продават банката, а дори напротив, тя е станала още по-стабилна. Банка ДСК ще продължи да се развива в няколко направения - предлагането на нови услуги за по-заможни клиенти, както и подобряване на клоновата мрежа.
Банка ДСК у спя да запази лидерската си позиция и по отношение на активите, и на клоновата мрежа, казаха от мениджмънта на OTP. Банката има добър пазарен дял, високо ниво на печалба и е много ефективна от гледна точка на съотношението разходи/приходи. Ще се насочим към частното банкиране, казаха от борда на банката. Тъй като Банка ДСК е сред водещите банки, оттук нататък растежът й до голяма степен зависи от развитието на българската икономика.
Дъщерни дружества
Банка ДСК има 30% пазарен дял в потребителското кредитиране, 17% дял при привличането на депозити, тя е на първо място по отпускане на ипотечни кредити и потребителски заеми и е лидер по брой на клоновете у нас. В Русия и Украйна OTP са на второ място по потребителско кредитиране, не са силни в корпоративния сектор, тъй като там лидери основно са местни руски и украински банки.
У нас през банката все повече се насочва към развиването на интернет и телефонното банкиране. Преди дни ДСК предложи първото приложение у нас за смартфони. То ще позволява на клиентите да получават информация за валутните курсове, фиксинга на БНБ, да намерят чрез "Гугъл Мапс" къде е най-близкият клон на банката и др. Приложението засега е достъпно за тези, които имат смартфони с операционна система Android OS, но предстои да бъде пуснато и такова за iPhone.
Придобивания
"Интересуваме се от покупката на банки в региона. Интересът за придобивания е насочен към Румъния, Словакия, Хърватия и Сърбия. Планираме на купим някоя банка в Румъния", обясни Шандор Чани. По думите OTP оглежда пазара там и ще купи банка, която има 4-5% от пазара. "Много искаме да купим някоя банка в Румъния, за да увеличим пазарния си дял в страната", призна Чани, но побърза да уточни, че не са склонни да платят голяма премия върху цената. Преди време OTP се отказа от покупката на Royal Bank of Scotiand в Румъния.
Имаме достатъчно капитал и е по-добре за нас и за инвеститорите ни да го вложим в покупка на някоя банка от региона, обясни председателят на борда на директорите на банката.
Светлина в тунела
Търсенето в глобален план ще се възстанови, кредитирането ще се раздвижи с ръста на икономиката, а с това ще се подобри и кредитният портфейл на банките, обясниха от мениджмънта на OTP. След кризата нещата коренно се промениха - риск мениджмънтът вече е много важен, наред с него обаче се затягат и изискванията в банковия сектор. Новите европейски регулации от гледна точка на ликвидността и капиталовата база вече са много по-стриктни. Затова и цената на банките е по-висока заради новите европейски изисквания.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon