новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

От първо лице: Диана Митева

www.manager.bg 28 октомври 2017 г.

НАЧАЛОТО
Когато приключих образованието си, не съм предполагала, че ще се занимавам с финанси. Желанието ми беше да работя в университета, който завърших (УНСС), но това беше точно по времето на демократичните промени в България. Поради тази причина ми се наложи да започна работа в частния бизнес, който току-що прохождаше. Месец и половина след като постъпих на работа като икономист, трябваше да поема и ролята на главен счетоводител, въпреки че нямах такива намерения.
Когато трябваше да се връщам на работа след майчинство, попаднах на обява, че първият клон на чуждестранна банка в България - гръцката "Хиос" (днешната "Пиреос"), търси служители. Банката тепърва се създаваше. Това беше нещо ново и интересно и затова се явих на интервюто. Още на следващия ден ми се обадиха и с постъпването в сектор "Обслужване на клиенти" започнах да създавам нови неща, участвах и в регистрацията на няколко нови банки в България. Непрекъснатото изправяне пред нови предизвикателства, желанието и умението да се променям са ми помогнали най-много в кариерата.
ПО СТРЪМНОТО
Поредното предизвикателство за мен беше обаждането с покана за работа в следващата новорегистрираща се банка - ING Bank. Започнах като главен счетоводител, но както при всяко начало в работата на една нова институция, беше много трудно и се налагаше да работя по 12 часа на ден. Въпреки това нито за миг не съм приемала тази обсебваща дейност като бреме. Един месец по-късно прекият ми ръководител дойде при мен, за да ми каже, че от следващия месец заплатата ми се увеличава сериозно плюс вменяване на нови задачи и функции, както още хора, за които ще отговарям. Бях много приятно изненадана и попитах защо е решил така. "За мен най-важно е да избера точните хора на водещите позиции, които ще се справят. След което ги пускам сами в дълбокото. Виждам, че ти ще се справиш, и разчитам на теб да формираш екипа, който да изведе банката там, където искаме да бъде."
Три пъти ми се е случвало да ме канят в институции, когато се създава нещо ново, и разбрах, че вероятно това ме е мотивирало да развивам умения, чрез които да съграждам - да създавам нещо, което още го няма, да организирам екипи и да стимулирам хората да показват най-доброто от себе си. С повечето от хората, с които съм работила, и досега съм приятелка, за други продължавам да бъда ментор, но не мога да отрека, че съм имала и големи шансове да работя с подходящите ръководители, включително и сега в Банка ДСК. И това е може би моят голям късмет.
ПОВРАТНИТЕ МОМЕНТИ
Най-голямото предизвикателство беше, когато започнах разговори за работа в Банка ДСК. Вече беше станало ясно, че ОТП Банк я купува. И до ден днешен се гордея, че попаднах в тази институция - банката с най-голяма история у нас. В трудните моменти освен стабилна тя е и достатъчно гъвкава, за да постигне най-доброто. Тогава обаче, преди много години, за мен беше изключително трудно, защото бях работила в много по-малки институции, а попадах в структура с правила, процеси и процедури, които бяха заложени от десетилетия. Имах късмет, че в направление "Корпоративно банкиране", където ми предстоеше да правя нещо познато - да създавам структури отначало. Но когато през 2006 г. ми предложиха да поема "Банкиране на дребно", това се оказа едно необятно и необхватно поле на работа. И до ден днешен не преставам да откривам нови неща и предизвикателства. И да се уча.      
ДА ОБИЧАШ РАБОТАТА СИ
Обичам да пътувам много, за да усещам пулса на събитията, да получавам информация директно от хората на място, които работят с клиенти. Като всеки човек, който работи в индустрия, обслужваща клиенти, най-приятно от всичко е да чуя добра дума от клиент, който ми се обажда, за да благодари. Задължена съм и на хората, които ми дават обратната връзка, дори тя да не е много приятна. Но пък ми дава гледната точка, чрез която да променя нещата. Виждам, че с работата и усилията, които влагаме аз и екипът ми, нещата се променят - сега, от утре, и това най-много ме удовлетворява и ме зарежда. 
ЗНАЧЕНИЕТО НА УСПЕХА
Ако ние, водещата банка, предприемаме верните стъпки, това ще правят и останалите, които вървят до нас или след нас. Ако ние предприемаме нещо ново (а ние го правим), ще ни последват и другите. В една голяма структура грешните решения имат по-голям ефект и по-трудно се поправят, отколкото в малката. Човек обаче трябва да има и смелост, защото ако постоянно си стои в зоната на комфорт, няма да издържи на бързата смяна на обстоятелствата в днешно време. Фактът, че през годините ми се е налагало да работя на различни позиции в банковата система, много ми е помогнал - ръката ми непрекъснато е на пулса на промяната и до днес.
ЖЕНСКИ ВРЕМЕНА
Смятам, че жените са по-устойчиви на трудностите и като че ли през годините на кризата се получи тази възможност, защото съумяхме да преодолеем големите промени, настъпващи с нея. Жената просто така е създадена - като майка да оцелява всеки ден, за да защити поколението си. Категорично мога да заявя обаче, че не съм срещала трудности в реализацията си заради това, че съм жена.
ПОСЛАНИЕ КЪМ
СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ
Да си поставят ясни цели - къде искат да отидат и какво искат да постигнат. Никога да не се страхуват да поемат рискове, да опитват различни неща, за да могат да определят кое е тяхното.
Момичета, жени, бъдете смели, учете се и подобрявайте квалификацията и знанията си, не се притеснявайте да питате други жени, постигнали много, но и тези, които са до вас, на вашето ниво, за да разберете какво трябва да направите, за да стигнете там, закъдето сте тръгнали.     

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon