empty image

Новини

News image

Български проект спечели престижна международна награда

В началото на 2016 г. ДА АРХИТЕКТИ печелят конкурс за нова идентичност на клоновете на една от най-големите банки в България. Предлагат цялостна дизайн концепция за съвременна визия и среда за ползване, която да стане основа за обновяване на клоновата им мрежа, в съответствие с ползването на все повече технологии. Стъпвайки на концепцията за поглед, отправен към бъдещето, разработват проекта за пилотната реализация в търговски център, отворена за клиенти в началото на 2017 г.
В търсене на различно усещане за банков клон те изместват в периферията обслужващите зони, традиционно разполагани централно, с цел да се осигури широко и отворено общо пространство. По този начин функцията на отделните зони определя
динамиката на ограждащите стени и интериорът „оживява" и дава отговор на търсеното единство между естетика и използваемост. В ниши в ограждащите стени разполагат местата за изчакване, зони с мултимедия за различен вид достъп до информация, мултитъч екрани, банкомати, експозиционни зони, гишетата за касови операции и др. В ламперията от жалузите, над и под зелените ниши разполагат вентилацията и част от електроинсталацията, за да освободят тавана от инсталации, да го повдигнат, така че да се получи максимално високо помещение, засилвайки усещането за простор. Вентилационните решетки са скрити зад жалузите, като през тях се осъществява и циркулацията на въздуха. Оформят единно изчистено пространство с водещ визуален акцент, подкрепено и от мини-
малното използване на различни по вид и цвят материали. Подът и таванът са бели, с обобщено и цялостно излъчване, като за избягване
на множеството фуги за настилка е избран едро-размерен гранитогрес 150x300cm, а елементите по тавана са редуцирани до минимум.

***
Проектът за новите клонове на Банка ДСК на ДА АРХИТЕКТИ беше награден с най-високото отличие - Platinum A' Design Award, в категорията „Интериорен и изложбен дизайн" от Международната дизайн академия и голямото жури на конкурса Design Award & Competition, съставено от над 200 влиятелни международни критици, утвърдени дизайнери, водещи академици и известни предприемачи.
***
От функционална гледна точка банковият салон е отворено общо пространство, в което са разположени бюрата на консултантите, местата за изчакване и множеството устройства за самообслужване или информиране. Бюрата на консултантите представляват обеми от иноксови фасети с характера на начупената зелена ивица и изглеждат сякаш извадени от нея. Върху плотовете им са разположени вградени подвижни мултитъч дисплеи за работа с клиенти.
***
Дизайнът, реализиран в новия клон, със своята изчистеност и категоричност е в осезаем контраст със заобикалящата го среда на многоцветност и претрупаност, характерна за търговските центрове. Това го откроява и привлича вниманието на минувачите, а зелената ивица, която стартира от големите интерактивни дисплеи от двете страни на входа, води погледа все по-навътре в дълбочина. Балансираната употреба на материали и текстури, единното формообразуване и силният геометричен и цветови акцент дефинират едно различно и разпознаваемо пространство, което има съвременно излъчване.
 

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010

Запазете час

за консултация

Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати