новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Шандор Чани, OTP Bank: Оглеждам възможности за инвестиране в България

Унгарският предприемач се интересува от бизнес извън банковия и в България

 

Визитка

Шандор Чани е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на унгарската OTP Bank, която ръководи от 1992 г. Под негово управление някогашната спестовна каса минава през няколко вълни на приватизация и впоследствие постепенно се превръща в мултинационална банкова група. Днес OTP е една от най-големите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с бизнес в девет държави и пазарна капитализация от около 10 млрд. евро.

Чани държи пряко и косвено под 1% от капитала на банката, като пазарната стойност на акциите му е под 100 млн. долара. Унгарският предприемач обаче притежава изцяло селскостопанския и хранително-вкусов конгломерат Bonafarm, чрез който е най-големият собственик на земи в Унгария. Освен това е и миноритарен акционер и зам.-председател на борда на най-голямата компания в страната и третата в ЦИЕ - MOL. Според Forbes 65-годишният банкер е първият унгарец, чието лично състояние е надхвърлило 1 млрд. долара, като за 2018 г. списанието го оценява на 1.1 млрд. долара.

 

Вече са налице първите признаци на забавяне на европейската икономика. Как очаквате това да повлияе на банковия ви бизнес в региона?

Както миналата година видяхме, в Централна и Източна Европа и на Балканите растежът на БВП е по-висок, отколкото в останалата част на Европа. Така че аз очаквам така да бъде и през тази година, което означава, че за банките в региона рискът е по-малък и потенциалът за резултати остава висок. В средносрочен план аз съм оптимист за този регион, но разбира се, отчитам, че забавянето на икономическия растеж е проблем за Европа.

Как се подготвяте за него?

Най-важното при подготовката е да следим как се влияе експортът за Западна Европа. Междувременно групата е готова да посрещне това, което се задава, като аз не смятам, че ще имаме криза като предишната. Да, растежът на БВП се забавя като процент, но в абсолютна стойност равнището се запазва, така че според мен няма да има драматични промени в европейската икономика.

При сливания на банки обикновено има отлив на клиенти. Наблюдавате ли вече такъв в България?

Големият риск винаги е бил дали клиентите ще предпочетат да останат с нас, но на базата на опита, който натрупахме при последните сделки, виждаме, че успяваме да запазим клиентите си. Дори не просто да ги задържим, но и да ги увеличим. Така че такива са нашите очаквания и за България заради отличните ни продукти, добрите услуги, които предлагаме, и стабилността на OTP Bank. Ние сме деветата най-стабилна банкова група в Европа според стрес тестовете на ЕЦБ, така че клиентите ни нямат причини да искат да се разделят с нас.

В Унгария вие сте предприемач в различни сектори - храни, земеделие, енергетика. Как гледате на България като инвеститор и имате ли планове за навлизане?

Да, като частен инвеститор аз търся възможности за инвестиране в България.

В кои сектори?

Не бих желал да го разкривам на този етап, но имам специфична цел.

Интервюто взе Гергана Михайлова

© Надежда Чипева

Csanyi photo_capital.bg

Ръководителят на унгарската банкова група Шандор Чани е и крупен инвеститор в секторите земеделие, храни, енергетика

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon