новини
Новини и уведомления

Банка ДСК си присъединява към кампания срещу „финансовите мулета“

За поредна година Банка ДСК се включва в европейската информационна кампания European Money Action Week, базирана на призива #НеБъдиМуле/ #Don’tBeaMule. Финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави се обединяват в рамките на съвместна кампания, насочена срещу схеми за изпиране на пари и набиране на “финансови мулета”. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, а партньор е Европейската банкова федерация, на която Асоциацията на Банките в България е член.

Финансово “муле" е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност.

По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 “финансови мулета”, което е с 37 лица повече от миналогодишната кампания, както и 72 жертви от престъпната дейност – с 28 повече от миналата година. Във връзка с борбата с финансовите престъпления в хода на текущата кампания с помощта на банките в страната са установени 100 неправомерни транзакции, като са предотвратени щети на стойност почти 14 млн. евро.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Информационната кампания #НебъдиМуле стартира в началото на декември на европейско ниво. В специалната секция на корпоративния сайт на Банка ДСК, както и на уеб страницата са на АББ са публикувани брошури с подробна информация относно начините за набиране на „финансови мулета“, как да се предпазим и какво трябва да направим, ако подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Ако смятате, че се опитват да ви използват като “финансово муле”, незабавно трябва да предприемете действия, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете веднага вашата банка и полицията.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon