новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

„Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лв.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 4 210 425 лв. 

Финансиране от Банка ДСК и Регионален фонд за градско развитие - 452 400 лв.

Собственото участие на Община Тутракан е от 291 800 лв.  

Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан сключиха договор за финансиране в размер на 452 400 лв. Заемните средства ще послужат за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея″  в землището на с. Шуменци в Община Тутракан. Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория „национална значимост“ през 2018 г.

Проектът предвижда изграждане на енергийно ефективна (енергийно независима) експозиционна сграда, с футуристичен дизайн и съвременно интерактивно оборудване и обзавеждане. Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих. 

С изграждането на изложбената сградата се цели подобряване на обслужването и изживяването на посетителите. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Историята на мемориала е свързана с битката за превземане на Тутраканската крепост, сражение през Първата световна война между български и румънски войски. След победата на българските войски командването на IV пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле – над 8 000 български, румънски и немски войници и офицери, да бъдат погребани на едно място, във форт номер 7 на румънската укрепителна линия. Този факт и до днес събира всяка година наследници на победители и победени да се поклонят пред саможертвата на участниците във войната, независимо от коя страна на атаката са били.

През 1922 г. на мястото е изграден паметник – обелиск, поддържан и до днес от Община Тутракан и Историческия музей. През 2002 г. е изграден и парк, който става сцена за официални чествания, а през пролетта на 2007 г. е построен и осветен параклиса „Св. Георги Победоносец“. Именно тогава се заражда и оформя идеята за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“, който да бъде посещаван от повече заинтересовани туристи и посетители. От 2013 г. до 2015 г. е подготвен проект, финансиран от Инициативен комитет „Тутраканска епопея“ с учредители - акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, д-р Анатолий Кънев, д-р арх. Владимир Игнатов, д-р Димитър Стефанов, Стив Хараламбиев и Петър Бойчев.

Проектът се реализация по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“, Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура „Развитие на туристически атракции“.

Очаква се завършването на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ да превърне историческата забележителност в атрактивна туристическа дестинация, която ще подпомогне развитието на района, както на ниво община, така и в посока осигуряване на по-добра среда и повече бизнес възможности за малките и средни фирми от региона, ангажирани в сферата на туризма.

******

Регионален фонд за градско развитие АД (РФГР, www.jessicafund.bg), дъщерно дружество на Банка ДСК

Регионалният фонд има мандат от Фонда на фондовете за управление на Фонд Север, част от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. РФГР финансира публични и частни проекти при преференциални условия, което дава възможност за реализиране на проекти с висока обществена значимост, които трудно биха били финансирани по традиционните банкови условия. Фонд Север е естествено продължение на инициатива JESSICA от предходния програмен период, чийто рециклиран ресурс остава на разположение за допустими градски проекти в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon