новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Събитията за картиране на софийските дървета в ЕдноДърво започват тази събота

Борисовата и Княжевската градина, парка на НДК, Заимов и парк Лагера са първите точки, от които започва създаването на дигитален архив на градските дървета на ednodarvo.io

Всяко едно дърво е ценно и трябва да има своето място на картата. С тази мисия започват серия от събития в различни точки на София, които ще поставят старта на създаването на дигитална карта на софийските дървета в ЕдноДърво. Отбелязването на градските дървeта по улиците и парковите алеи в София ще става лесно през всякакви мобилни устройства на адрес ednodarvo.io. Всеки може да се включи, като за целта ще е необходима само регистрация в платформата. Регистрацията ще бъде отворена за всички граждани, които желаят да се включат от 15-ти май.

Всяко дърво в града допринася за качеството ни на живот, като пречиства въздуха, намалява шума, предпазва от наводнения, пести енергия за охлаждане и отопление, осигурява сянка, създава условия за богато биоразнообразие, защитава почвата от ерозия и балансира климатичните промени. Сега инициаторите на ЕдноДърво отправят покана към всички граждани да се погрижат от своя страна за дърветата в града, като се включат в картирането им - важна стъпка за по-умно управление на града, която цели да повиши общото познание за зелената система и да допринесе за по-качественото й планиране и стопанисване.

Много зелени градове по света вече имат интерактивни дигитални карти на своите дървета, създадени с участието на хиляди доброволци, експерти по озеленяването и граждани, които отбелязват дървета в продължение на месеци. Всеки софиянец ще може да се включи в картирането на уличните дървета от 15 май, дори докато се разхожда в парка или се прибира от работа. За да насърчат участието обаче, инициаторите организират серия от събития в пет поредни уикенда на различни точки в София:

15 май, 11 часа — Борисова градина, при Езерото с лилиите

22 май, 11 часа — парк НДК, детската площадка до водопада

29 май, 11 часа — Княжевска градина, до открития фитнес

5 юни, 11 часа — парк Заимов, фонтан “Къпещата се”

12 юни, 11 часа — парк Лагера, детска площадка “Кораба”

Всяко събитие ще започва с кратка среща със зелените експерти на Едно Дърво, които ще запознаят участниците лично с приложението, ще набележат по-важни цели и задачи и ще отговорят на въпроси. Всички участници, които картират повече от 10 дървета през следващия месец, ще участват в томбола за много награди и подаръци за екосъобразен начин на живот, най-голямата от които е лятна почивка с кемпер, осигурена от Mastercard.

Инициативата стартира с подкрепата на Mastercard и Банка ДСК, които работят за много инициативи за умно и устойчиво развитие на българските градове. Проектът подкрепят и агенция Imp-Act, Софияплан, Зелена София и ОП.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon