новини
Новини и уведомления

Банка ОТП придобива словенската банка Nova KBM


Банка ОТП, компанията майка на Банка ДСК, подписа договор за придобиване на 100% от акциите на словенската банка Nova KBM, собственост на американския инвестиционен фонд Apollo Global Management, Inc. (80%) и Европейската банка за възстановяване и развитие (20%). Сделката представлява най-значимото придобиване в историята на Група ОТП, което ще позволи на банковата група да стане лидер на пазара в Словения. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2022 г. след получаване на всички необходими регулаторни одобрения.

 

Към декември 2020 г. Nova KBM е втората по големина банка в Словения с пазарен дял на активите от 20,5% и близо 1 900 служители. Банката е ключов играч на местния банков пазар, като предлага банкови услуги за индивидуални клиенти и за малкия бизнес, както и пълния набор от банкови услуги за средни и големи бизнеси. Настоящата транзакция е ключов момент в историята на Група ОТП. След приключването й Банка ОТП, която притежава SKB Bank и Nova KBM, ще стане пазарен лидер както по кредити, така и по депозити с дял от почти 30%.

 

„Досега сме приемали присъствието ни в Словения като огромна възможност и в съответствие със стратегията на Група ОТП - от навлизането ни на пазара през 2019 г. сме търсили допълнителни възможности за растеж. Тогава придобихме четвъртия най-голям играч в словенския банков сектор, SKB Bank, която вече успешно се интегрира в Група ОТП. С току-що обявената нова сделка Банка ОТП ще стане пазарен лидер в Словения, като по този начин ще укрепим и без това изключителната стабилност и способността за генериране на печалба на Групата, същевременно разраствайки се по-бързо от всички наши конкуренти. Този процес няма да прекъсне, тъй като в момента проучваме възможността за по-нататъшни придобивания в региона “, коментира Ласло Волф, заместник главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

 

Унгарската банка е една от най-активните финансови институции на европейския пазар на придобивания. След финансовата криза през 2014 г. тя реализира нови транзакции и оттогава обяви закупуването на 11 финансови институции и банкови портфейли в 9 държави, като успешно завърши и интеграцията им в банковата група. Освен в Словения, Група ОТП навлезе и в други нови страни като Албания и Молдова. С настоящото придобиване унгарската банкова група се превърна в най-активния консолидатор на банковия сектор в Централна и Източна Европа, като значително подобри пазарната си позиция и увеличи приноса към печалбата на членове на групата извън Унгария.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon