новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Над 100 чувала боклук бяха събрани от доброволци на плаж Камчия

В подкрепа на своята мисия – опазване на изчезващите видове животни, Банка ДСК и Mastercard участваха в почистването на плаж и устието на река Камчия, организирано от Ritual Gatherings. Бяха събрани над 100 торби с отпадъци, сред тях основно пластмасови бутилки, заседнали по устието, и битови и строителни отпадъци, донесени от последните дъждове.

В инициативата се включиха експерти от Института по океанология във Варна, които разказаха интересни факти за релефа и спецификите на локацията. Фокус за организаторите е известната бяла дюна, която е застрашена от увеличаващия се поток на летуващи, но най-вече от липсата на информираност за това, как се разпознават дюните и какво е тяхното значение за местната екосистема.

Беше направена и демонстрация на заснемането и изследването на крайбрежната ивица и боклуците, които често се събират покрай реката и в морето. На дълбочина от 1 940 м. има отложени найлонови торбички, пластмаса, а основен причинител на отпадъците по морското дъно е корабоплаването и неправилно изхвърляне. По реката и плажа, най-често биолозите и геолозите намират битов отпадък, обикновено оставен след плаж – торбички, пластмасови прибори, бутилки, памперси, опаковки от куриерски доставки, мазутни контейнери и други. Голяма част от тези отпадъци се раздробяват на микрочастици, което е пагубно за морския свят, тъй като попадат и в рибите, които след това стигат и до човешкото тяло по пътя на хранителната верига.

Своята ангажираност към опазването на изчезващите видове Банка ДСК и Mastercard, засвидетелстваха също със старта на Програма DSK Mastercard Wildlife Impact Card за опазване на биоразнообразието на планетата. 

Програмата дава възможност на притежателите на дебитни карти да се включат в опазването на критично застрашени видове, като за всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват 1 долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon