Земеделска техника

Какво трябва да знаем, закупувайки употребявана селскостопанска техника?

Нова или употребявана машина да закупя? Често фермерите си задават този въпрос. Отговорът естествено не е еднозначен. Посоката на пазара на техника е глобализация. Това предоставя възможности и преимущества, немислими допреди десетилетие. В тази връзка редица сайтове като traktorpool.bg, които са част от глобалния пазар на земеделска и животновъдна техника, предлагат различни решения, в комбинация с възможности за предоставяне на финансиране на финансови институции като Банка ДСК.  Това решение улеснява фермерите дали да инвестират в нова или употребявана техника. Възможностите днес пред агробизнеса са неограничени, като глобалната мрежа и решения предоставят следните варианти:

  • Купувачът разполага с почти неограничен избор на машини. Платформи като тази на traktorpool.bg поддържа повече от 160 000 машини за земеделието и животновъдството, разделени внад 40 категории.
  • Предимството е директен контакт между купувач и продавач.
  • Избягване на посредници и постигане на най-добрата цена – както за купувача, така и за продавача - свободна от такси, комисиони и печалби на посредника.
  • Подпомагане на купувача при транспорта на машините. Под всяка обява е налична връзка към транспортни фирми, които ще ви предоставят оферта за транспорт на вашите машини.
  • Подпомагане на купувача при заплащане на машините. Различните инструменти чрез финансовите институции като Банка ДСК за агросектора предоставят различни финансови решения на фермера, осигуряващи гъвкаво, навременно и достатъчно финансиране за инвестиране в избраната техника.

Сайтовете за техника в повечето случаи са безопасен, изпитан и доверен пазар, откъдето може да закупите трактори, комбайни, прикачен инвентар, техника за пасища, за хранене, за наторяване  и други налични селскостопански и строителни машини с добро качество и доказани марки.

Какво трябва да се има предвид при закупуването на употребявани трактори и селскостопански машини?

Търсете дългогодишните дилъри, които в повечето случаи получават статута ни "Одобрен продавач", което показва, че те са търгували в продължение на години. Продавачите се насърчават да предоставят възможно най-много информация за техните машини, като дилърите могат да добавят и много снимки на всяка. Така ще решите дали дадена машина отговаря на вашите изисквания.

Първата и най – важна стъпка е да си  отговорим на въпроса: нова или употребявана техника?

  1. Каква машина ми трябва – трактор, инвентар, комбайн, ремарке и т.н. ?
  2. Кои са надеждните марки и модели, доказали се във времето?
  3. Какви машини се предлагат в момента – нови, демонстрационни и употребявани, и на какви цени?
  4. Кога ще ми трябва машината?
  5. С какъв бюджет разполагам и как ще финансирам покупката?
  6. Как да съм сигурен, че ще получа това, за което плащам?
  7. Кой и как ще извършва гаранционно и след гаранционно обслужване, ремонти?
  8. Колко време предвиждам да ползвам машината и прогнозна цена, когато реша да я продам?

Като че ли отговорът на въпроса с бюджета е ключов за решението дали да търсим нова или употребявана машина. Естествено, ако открием машина в добро състояние, прелагана от доказал се с годините дилър на приемлива цена, винаги си струва да преценим дали да похарчим пари за нова, дори и да можем да си го позволим (отговорът на въпрос №3). Когато инвестицията е значима, почти е задължително да посетим продавача и тестваме машината, преди да я заплатим (отговорът на въпрос №6). Този малък разход може да ни спести много ядове в последствие.

В допълнение – при някои дилъри на селскостопанска техника можем да открием повече от 1000 употребявани машини (всеки дилър има своя страница в traktorpool.bg). Покупката на повече от една ще ни осигури отстъпки, по-евтин транспорт и по-ниски цени, което може да ни помогнем да се сдружим с наши колеги или да закупим по – големи количества техника.

Безспорно новите машини водят в избора, но когато можем да си ги позволим. Когато не разполагаме с достатъчно ресурси, но въпреки това трябва да свършим работата, нищо лошо няма да си купим добра употребявана машина. Както казахме в  началото, отговорът не е еднозначен.

Материалът е изготвен със съдействието на сайта:

www.traktorpool.bg

_____________________________________________________________________

Този документ е изготвен само с информационна цел, не е предназначен и не съставлява предложение или покана за продажба, закупуване или записване на финансови инструменти, както и не представлява пряка или косвена инвестиционна препоръка.