новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК продължава подкрепата си за българския театър

“Покана за вечеря” на Оля Стоянова спечели конкурса на Театър “София” за съвременна българска пиеса, проведен за втора поредна година с подкрепата на Банка ДСК.
Журито, което оцени участващите в конкурса 71 пиеси, беше в състав: Ириней Константинов – председател, Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“, Димитър Стайков – театровед, Камелия Величкова – директор Комуникации на Банка ДСК, Камелия Николова – театровед, Николай Поляков – режисьор, Стайко Мурджев – режисьор.
Оля Стоянова е журналист и писател. Автор е на три стихосбирки, има множество награди за поезия, проза и журналистика. Пиеси пише от близо година. Миналата  година тя получи първа награда за пиесата “Малки ритуали за сбогуване” в националния конкурс за българска пиеса на абсурда “Наум Шопов”.
 “Написах пиесата “Покана за вечеря” за два дни. Това за мен е страшно много свободно време”, в свое интервю сподели Оля Стоянова, която освен че пише интензивно, е и майка на три деца. ”Идеята и сюжетът обаче бяха дълго време в главата ми. Пиесата разказва за това как едно семейство се сбогува с близък човек. Сбогуването е повод да си кажат всички неща, които са премълчавали през годините. Идеята беше това тъжно събитие да мине и през хумора, но не онзи еднопластов хумор, а да се говори за важните събития с повече лекота”, разказа авторката на наградената пиеса.
“Покана за вечеря” ще бъде поставена на сцената на Театър “София” през следващия театрален сезон – 2013/2014 г.
Журито  оцени високо още пет пиеси, участвали в конкурса, наградата за които ще е публикуване в сборник, който ще се разпространява в театралната мрежа и е предназначен за специализирана аудитория. 
На сцената на Театър „София” беше поставена и „Гъдулката гори” на Райко Байчев, която стана  победител в първото издание на  конкурса, осъществил се отново с подкрепата на Банка ДСК. През ноември миналата година „Гъдулката гори” пожъна успех и на лондонска сцена в рамките на Второто издание на Лондонския фестивал за българска култура.
Подкрепата от страна на Банка ДСК на стойностни проекти, какъвто е Конкурсът за съвременна българска пиеса, както и установилите се като традиционни партньорски отношения между Банка ДСК и Театър „София”, са част от добрите практики, които Банката следва в своето социално отговорно поведение.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon