новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК продължава подкрепата си за значими културни проекти

Като една от институциите в България с най-дългогодишна история и традиции, Банка ДСК  е приела като част от своята мисия подкрепата за стойностни проекти в областта на възраждането на художественото и културното наследство на България. Дейността на Банката като партньор на големи културни събития е важен аспект от идентичността й на социално отговорна институция. Осъзнатата отговорност и роля на Банката за осъществяване на значими културни събития бе демонстрирана за пореден път на 17 септември тази година, когато с финансовата подкрепа на Банка ДСК в Софийска градска художествена галерия бе открита ретроспективната изложба на Жул Паскин.
Една от най-колоритните фигури в парижката бохема от началото на XX век, Жул Паскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин в семейството на богат еврейски търговец на зърнени храни. Известен още като „скитникът евреин”, в краткия си житейски път Паскин прекосява световната карта. Живее в Букурещ, учи живопис във Виена, после продължава образованието си в Мюнхен, посещава и Берлинската академия, посещава американския континент,  а в края на декември 1905 г. , набрал вече известност, заминава за Париж.
Повлияно от сецесиона, а по-късно и от експресионизма, изкуството на Жул Паскин отразява глобалните промени във възгледите за изкуството в самото начало на миналия век и поставя София на културната карта на Европа. „Някои критици го провъзгласяваха за „един от тримата най-големи в съвременното изкуство” - пише неговият съвременник, писателят  и музикант Алехо Карпентиер. Творецът  и е сред малкото художници, станали известни приживе.
Изложбата „Жул Паскин – от Видин до Париж” представя на публиката 118 произведения, събрани от частни колекции и галерии по света - Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив, които за пръв път разкриват в пълнота различни периоди от творчеството на художника.
Богатството на колекцията, представена в Софийска градска художествена галерия, придава на тази изключителна изложба и образователна стойност за запознаване с творчеството на Жул Паскин: лекции и посещения с гид, творчески ателиета за деца.
Експозицията стана възможна благодарение на споделената воля на всички партньори да направят достъпно творчеството на Жул Паскин за най-голям брой хора. Възприемайки като част от своята мисия разпространението на шедьоври на художественото творчество в България, Банка ДСК с гордост прие възможността да допринесе за осъществяването на един от най-големите проекти, реализирани досега в България - ретроспективната изложба на творби на Жул Паскин.
След Софийска градска художествена галерия „Жул Паскин – от Видин до Париж” ще посети Варна, Пловдив и Бургас и ще предостави и на клиентите на Частно банкиране на Банка ДСК възможността да се запознаят и да се насладят на творчеството му по време на организираните  специални събития.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon