новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ОТП и Groupama – партньори в застраховането в Нова Европа

Банка ОТП и Groupama днес, 11.02.2008 г., подписаха изключително дългосрочно регионално споразумение за партньорство в  областта на животозастраховането, други застрахователни и банкови продукти. Groupama купува от Банка ОТП 100% от ОТП Гаранция, една от водещите застрахователни компании в Унгария, заедно с изцяло притежаваните от нея застрахователни дъщерни дружества в България, Румъния и Словакия. Като част от споразумението за регионално сътрудничество с Банка ОТП и с оглед на укрепване на дистрибуционната си мрежа, Groupama ще придобие и  до 8% от акциите на Банка ОТП.
“Тази сделка е отлична възможност да разпространим своя модел на универсални финансови услуги  и да увеличим предлагането на застрахователни услуги за клиентите на Банка ОТП в Централна и Източна Европа  и в страните от ОНД ”, каза д-р Шандор Чани, Председател и Главен изпълнителен директор на Банка ОТП.    “Вярваме, че продължаващият растеж на ОТП Гаранция в региона на Централна и Източна Европа може да бъде подкрепен най-добре, като тя стане собственост  на силен европейски застраховател като Groupama. Да осигуряваме на повече от 10 млн. банкови клиенти в региона водещи застрахователни продукти, остава приоритет на Банка ОТП.  С удоволствие можем да отбележим, че  Groupama заяви ясното си намерение да подкрепя цялостната стратегия на Банка ОТП в региона чрез придобиването на съществен стратегически дял.”
От своя страна Жан Азема, Главен изпълнителен директор на Groupama заяви, че за компанията Централна и Източна Европа и страните от ОНД са привлекателни пазари, и че тази сделка е уникална възможност Groupama да разшири влиянието си в региона. „Чрез регионалното си партньорство с Банка ОТП – най-голямата независима банка в Централна и Източна Европа с над 10 млн. клиенти,  съчетано  с придобиването на ОТП Гаранция в четири страни, осигуряваме на Groupama възможността да бъде голям международен играч в региона.”, каза Ж. Азема.

 

Ключовите елементи на сделката са:
 Groupama придобива 100% от ОТП Гаранция в Унгария, както и от съответните застрахователни дъщерни дружества в Румъния, България и Словакия.
 Банка ОТП и Groupama започват дългосрочно партньорство в  банково– застрахователния бизнес в страните, в които Банка ОТП има дъщерни компании – Унгария, България, Румъния, Украйна, Русия, Хърватска, Сърбия, Черна гора и Словакия.
 Groupama ще бъде изключителен доставчик на застрахователни продукти  на Банка ОТП като водеща банка в страните от региона, с изключение на Румъния.  В момента териториалният обхват на  услугите са Унгария, България и Черна гора. Groupama съответно осигурява същата степен на ексклузивност на Банка ОТП  в дистрибуцията на банкови продукти чрез своята традиционна застрахователна мрежа.
 Groupama се ангажира да придобие до 8% от капитала на Банка ОТП чрез придобиване на 5% от Банка ОТП при приключване на сделката за ОТП Гаранция, и допълнителни  3% през следващите 12 месеца.
 Банка ОТП запазва бизнеса си в областта на пенсионното осигуряване и управлението на активи.

Приблизителната цена на придобиването и дистрибуционното партньорство е 164 млрд. унгарски форинта, или 617 млн. евро. Банково-застрахователното партньорство се сключва за 20 години възобновяем срок. Подписването и приключването на сделката се очаква да бъде окончателно финализирано до средата на годината.

За Groupama
Groupama е една от водещите застрахователни компании във Франция и в Европа, с фокус върху стратегически дългосрочен растеж. Създадена в края на 19 век , за да обслужва селското стопанство, Groupama е стабилен партньор през всички социални и икономически промени през последните над 100 години. Печалбата на Groupama е €14.2 млрд. за 2006. Със своите над 11 млн. клиенти и над 30 000 служители, Groupama, освен централата си във Франция, има бизнес в още 10 страни.
Във Франция  Groupama присъства стабилно чрез предлагането на решения, съчетаващи застраховане, банкови продукти и услуги, за частни лица и институции. Groupama има ясна стратегическа цел – да постигне растеж и печалба, да създаде стойност, така че да се нареди сред 10-те най-големи застрахователи в Европа.

Банка ДСК
11.02.2008 г.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon