новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банките влязоха в Европейския съюз

За пръв път с престижните награди на в. Пари се окичиха две банки
За пръв път не една, а две банки се окичиха с престижната статуетка Банка на 2005 г. Това са Банка ДСК и Обединена българска банка. Президентът Георги Първанов лично за четвърта поредна година връчи наградите на двамата изпълнителни директори Виолина Маринова и Христос Кацанис. Имам усещането, че Банка ДСК е абонирана за наградата, след като за втора поредна година я печели, заяви президентът Първанов, поднасяйки престижната статуетка на Виолина Маринова. Издателят на в. Пари Валентин Панайотов припомни, че за пръв път наградата е била връчена през 1992 г. Връщам се толкова назад, за да подчертая, че наградата Банка на годината вече живее свой собствен живот, каза г-н Панайотов.
Европейско измерение
Президентът посочи, че наградата вече става традиция и тя се налага независимо от политическата система и управлението на страната. Тази традиция е отражение на високия професионализъм на целия банков сектор.
Другите отличия
Банка ДСК се окичи с още един приз - за пазарен дял. Той беше връчен на Виолина Маринова от Валери Димитров, председател на Сметната палата и президент на комитета по определянето на престижната награда. Според него Банка ДСК е утвърдена банка с изключително висок авторитет. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев връчи статуетката в категорията ефективност на Булбанк. Главният изп. директор на банката Левон Хампарцумян беше приятно изненадан, както и самият той призна. Най-накрая Булбанк да получи точно наградата, която заслужава, именно за ефективност, заяви Хампарцумян.
Пожелания
Министърът на финансите Пламен Орешарски поднесе приза за динамика и развитие на Георги Момчилов, прокурист на ТБ Алианц България. Орешарски пожела на банката от най-динамична да стане с най-висока възвръщаемост на капитала. Наградата Банка на клиента беше връчена от Сашка Безуханова, съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на Антъни Хасиотис, главен изп. директор на Пощенска банка.
Критериите
Показатели
1 Пазарен дял
Оценяването му става според 4 критерия - балансово число, кредити, депозити, собствен капитал.
2 Динамика и развитие При този критерий се взимат под внимание балансовото число, собственият капитал, кредитният портфейл, привлечените депозити и финансовият резултат.
3 Ефективност
В тази група основните показатели са качеството на кредитния портфейл, печалбата към активите, степента на покритие на активите, възвръщаемостта на собствения капитал, съотношението на кредити към депозити и това на разходите към приходите.
4 Банка на клиента
Тя се определя чрез анкета сред компании и читатели на сайта на в. Пари.
5 Класирането
В него участват всички трезори, които присъстват у нас, а те са 28 без клоновете на чуждите банки.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon