новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, председател на Банка ДСК: Губят на борсата, но си плащат ипотеките


Ганета САГОВА
 
Кризата на финансовите пазари свършва в края на годината
- Г-жо Маринова, всички българи в момента говорят за едно - за вдигането на лихвите. Според вас с колко максимално ще поскъпнат кредитите?
- Лихвите поскъпват от 0,5 до 0,7-0,75%. Всяка банка преценява сама от какъв лихвен процент се нуждае по своите кредити. Причината е вдигането на цената на ресурса на международните пазари. Тя доста се повиши заради финансовата криза в САЩ и Западна Европа.
- С колко се променя месечната вноска при вдигане от 0,75 процента?
- При потребителски кредит от 6 хил. лв. за 6 г. месечната вноска от 111 лв. става 113 лв.
При кредит от 10 хил. лв. за 6 г. се изменя с 4 лв. При ипотечен кредит от 50 хил. лв. за 15 години месечната вноска се вдига с 15 лв., при 20-годишен - с 16 лева, при 30-годишен - със 17 лв.
При ипотечен заем от 100 000 лв. за 30 г. месечната вноска се променя с 30 лева
Тоест изменението на месечните вноски не е толкова голямо дори при по-големите размери на кредита. А и хората, които теглят големи кредити, могат да поемат тази тежест.
Навсякъде цените растат -и на хранителни стоки, на услуги, на всичко. Не зная защо се акцевтира толкова върху лихвите по кредити. Вдигат се лихвите и по депозити, както забелязваме напоследък, за да се привлекат средства към банките, които да са по-евтиниида ни позволят да кредитираме по-изгодно.
- ДСК вдига ли лихвите по депозитите си?
- Да, сега вървят промоции. Депозитите ни са атрактивни, но аз смятам, че не е много здравословно да се обещават много високи лихви на депо-зантите.
- Каква според вас е разумната финансова политика за едно българско семейство при тази криза? В какво да инвестираме, за да спечелим?
- Добре е хората да си разпределят средствата в различни инструменти - било в недвижими имоти, ако цената им е атрактивна, било в депозити при добри лихви и срочност, която им допада...
Фондовете в момента не са хит, защото хората се упла-шиха от спада на борсата. Но аз ще кажа следното - във фондовете трябва да се инвестира от хора с финансова култура. Инвестицията там трябва да е дългосрочна, защото борсовите цени се менят. Сега те няма да спечелят като преди година, но ще постигнат един добър доход, ако матуритетът им е по-дълъг. Трябва да е поне 3 годи-
ни.
- Кога ще приключи кризата на финансовите пазари?
- Според нашите анализатори в Унгария финансовите пазари в края на годината ще се успокоят и търговията ще се оживи. Доходът няма да е толкова висок, но ще е добър.
- Според специалисти кризите вече минават бързо, не е като навремето по 4-5 години, докато се вдигне вълната.
- Да, така е. Вече има съвременни методи за справяне с кризите, по-бързо и по-адекватно се реагира. Тази криза ще отшуми, хората ще се успокоят. Но пак повтарям, на борсата и във фондове трябва да инвестират хора, които имат свободни средства и които могат да ги вложат за поне 3 г., а не да теглят кредит и да чакат да го погасят с дохода, който ще реализират.
- Миналата година доста българи заложиха домовете си и изтеглиха кредити с желание бързо да спечелят. Има ли хора, които са си загубили апартаментите заради такива неразумни ходове?
- Нямам информация.
Българите са привързани към жилищата си и не допускат да не изплащат своите задължения по ипотеките. Ако има такива кредитополучатели, то те си обслужват задълженията независимо от това. което се случи на борсата ни.
- А подходящ ли е моментът да се теглят кредити? Мнозина вече се въздържат заради растящите лихви.
- Хората не трябва да се плашат. Това, че в момента е такава ситуацията, не означава, че във времето, като се успокоят финансовите пазари, доходите на населението като нараснат, депозитната маса се увеличитогава естествено
лихвите ще тръгнат надолу
Но не мога да кажа кога ще се случи това.
- Банките повече вдигат лихвите по старите кредити, а при депозитите е обратно -вдигат само на новите. Защо, това не е справедливо?
- Няма стари, нови кредити. Вдигат се лихвите и при едните, и при другите. По новите обаче понякога се въвеждат промоции в зависимост от това каква е стратегията на банката. Но промоцията е за определен период от време, след това отново важат условията като за всички останали кредити. Така че няма някаква игра на
банките в тази посока.
- А защо при депозитите се вдигат лихвите само на новите?
- В договора, сключен между нас и депозанта, няма такава клауза. При промоция е уточнено лихвата за кой период се отнася.
- Предлагате ли кредити с фиксирана лихва за определен срок, така че човек да е спокоен, че лихвата му няма да расте?
- Ние нямаме фиксирани лихви и не зная някоя банка да има фиксирана лихва
Даже и на Запад. А в Америка видяхме с фиксираните какво стана, така че не може да се предлагат такива.
- Какви са очакванията ви за банковия пазар през тази година? Ще има ли размествания?
- Не очаквам някакви драстични изменения. Специално за Банка ДСК планираме да запазим пазарния си дял, което също е постижение, тъй като конкуренцията е голяма.
- А при тазн криза ОТП финансира ли ви, налива ли пари за кредити в България?
- "Налива" не е точната дума. Става дума за това, че вместо да купуваме ресурс от финансовите пазари, ги купуваме от майката на по-разумна цена. Но не ни ги "наливат" ей така.
- Като председател на банковата асоциация очаквате ли скоро разговори с ръководството на БНБ за нови мерки срещу кредитирането?
- Преди да стана председател на асоциацията, бях зам.-председател и мога да кажа, че БНБ винаги, преди да предприеме някакви мерки, кани УС на асоциацията. И аз винаги съм участвала на тези срещи. Сега, ако решат да направят някакви изменения, пак ще ни поканят, за да чуят нашите становища и притеснения. Но аз не съм чула да има някакви индикации за изменения
Кредитите се поуспокоиха, лихвите се вдигнаха, ръстът не е толкова висок. А има и
насищане.
Хората не могат да си позволят непрекъснато да теглят кредити, тъй като трябва да разполагат с достатъчно средства за живот. Банките, преди да разрешат кредит, се интересуват именно от доходите, кредитната за-длъжнялост, кредитната история, тоест използват скоринг система.
- Хората харесват ли новата внзия па банката?
- Да, някои се шегуват, че трябва да раздаваме зелени лещи. защото очите на момичето от рекламата са зелени и много красиви.
Един клиент дори ме помоли да го запозная с Елена Иванова.
- Тя ваша служителка ли е?
- Не, тя е унгарка. Но това е името, изписано на ба-джа на момичето от рекламата. Затова имаше хора, които се опитваха да я открият в те лефонния ни ука-зател.
***
Миналата седмица Асоциацията на банките в България избра Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК, за председател на сдружението. Потърсихме банкерката, за да обясни какво се случва на пазара, докога ще растат лихвите и в какво е изгодно да инвестираме.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon