новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Всички български банки са в една лодка

Дори една единствена банка да има ликвидни проблеми в България, това неизбежно ще се отрази на всички останали.
"Не бих казала, че у нас има банкери, които в момента разсъждават по следния начин - всеки да се спасява самостоятелно или за сметка на конкурентите си".
Така мисли Виолина Маринова, председател и главен изпълнителен директор на ДСК, която тази седмица е събеседник на вестник „Икономически живот".
Маринова уточнява, че нито една банка-майка няма интерес дъщерната й компания да е зле. Напротив, тя има интерес да е стабилна, защото е инвестиция, а кой иска неговата инвестиция да намали стойността си?
ДСК беше създадена през 1951 г. като влогонабирателен институт, а сега се притежава от унгарската ОТП Банк. Маринова заявява, че засега унгарците не са искали ресурси от ДСК, напротив, касата е привлякла ресурси от майката.
От момента на приватизация на Банка ДСК финансовият ни резултат всяка година се капитализира и в момента ние имаме собствен капитал над 1.2 млрд. лева, посочва Маринова.
Печалбата ни за 2008 г. е над 200 млн. лева и също ще бъде капитализирана. Банка ДСК е добре капитализирана и след годишното Общо събрание ще има над 1.5 млрд. лв. капитал.
Все пак банкерът признава, че тази година в условията на ограничени външни ресурси ДСК смята да провежда балансирана стратегия, като кредитира стопанските субекти на база привлечени средства.
За стратегията на ДСК, както и за конкуренцията на българския банков пазар - четете утре в интервюто на седмичния вестник „Икономически живот" с Виолета Маринова, отново в moneybg.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon