новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Унгарската банка OТП стана едноличен собственик на Райфайзенбанк Украйна

Едноличният собственик на Банка ДСК – унгарската Банка ОТП, придоби целия (100%) капитал на Райфайзенбанк Украйна срещу сумата от 650 млн. евро. Договорът за покупко-продажба бе подписан във Виена от председателя и главен изпълнителен директор на Банка ОТП д-р Шандор Чани и заместник-главния изпълнителен директор Ласло Волф от унгарска страна, а за продавачите – от д-р Херберт Щепич, главен изпълнителен директор на Райфайзен интернешънъл, и Джефри Миликън, управляващ изпълнителен директор за ОНД на Райфайзен интернешънъл.

Райфайзенбанк Украйна е 100% дъщерна компания на банковия холдинг Райфайзен интернешънъл, чийто мажоритарен собственик е Райфайзен Централбанк Австрия. Основана на 2 март 1998 г. в Киев, Райфайзенбанк Украйна има пазарен дял от 3,6% (с общи активи в края на 2005 г. от 1,2 милиарда евро) и е седмата по големина банка в Украйна. В края на 2005 г. Райфайзенбанк Украйна постигна печалба преди облагане с данъци от 39,7 млн. евро, има около 1 700 служители, и обслужва своите клиенти в 42 клона и 17 представителства.

Окончателното приключване на сделката и прехвърлянето на покупната цена се очаква да стане през септември 2006 г. След това новият собственик Банка ОТП ще насочи своето внимание към интегрирането и трансформацията на новата си придобивка, ще започне да координира ИТ- системите и да развива продуктите и услугите.

Банка ОТП ще укрепи своите позиции чрез нови придобивания, освен чрез органическия си растеж в Украйна, в която действат над 166 банки. Целта на ОТП във втората по големина република на бившия Съветски съюз е да предоставя цялата гама от финансови услуги както на индивидуални, така и на корпоративни клиенти. За да постигне това, унгарската банка възнамерява да изгради в Украйна банкова група, както постъпи в България с Банка ДСК и в други страни, където присъства.

Банка ОТП, която в края на 2005 г. притежава 24,1-процентов пазарен дял по общите си активи от унгарския банков пазар /на него действат 34 банки/, е ключов играч и на банковия пазар в цяла Централна и Източна Европа. Това Банка ОТП постига чрез чуждестранните си дъщерни дружества в България (Банка ДСК), Хърватия, Румъния, Сърбия и Словакия  и предоставя услуги на близо 10 млн. клиенти в шест страни.

На свой ред Райфайзен интернешънъл управлява една от водещите банкови мрежи в Централна и Източна Европа с дъщерни банки и лизингови дружества на 16 национални пазари. Самата пък Райфайзен Централбанк е „ядрото” на австрийската Райфайзен банкова група, която е най-голямата в Австрия.

Банка ДСК

5 юни 2006 г.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon