новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Фондовете ще стигнат 650 млн. лв.

До 2009 г. активите им може да скочат повече от два пъти
Само след 4 години делът на договорните фондове ще бъде 7% от всички спестявания на домакинствата според прогнозата на управляващото дружество Pioneer Investments. Оптимистичните очаквания за този сегмент се дължат на сериозното предлагане на инвестиционни схеми в България, коментира за в. Пари Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments. Всички големи финансови групи вече имат свои фондове у нас и активно предлагат продуктите си. Наред с това хората вече осъзнават необходимостта да разпределят спестяванията си в различни финансови инструменти и тази тенденция тепърва ще набира инерция, каза Ачев.
Тренд
Нетните активи на фондовете в България към края на октомври са 220 млн. лв., като предвижданията са до края на годината да стигнат около 374 млн. лева. Това са 2.5% от активите на домакинствата, които за тази година се очаква да стигнат близо 15 млн. лв. След първата година на страната като член на Европейският съюз се очаква нетните активи на фондовете да стигнат 658 млн. лв., или 4% от спестяванията на гражданите.
Интересът към договорните фондове ще расте с времето, защото хората ще са натрупали повече опит в инвестирането. Дребният инвеститор ще може по-лесно да разпознава добрите портфейли, прогнозира Явор Ачев.
Прогноза
Оптимистична е прогнозата за развитието на индустрията и според Петко Кръстев, изпълнителен директор на ДСК Управление на активи. Неговите предвиждания са, че нетните активи ще стигнат 1.625 млрд. лв. в края на 2010 г. Търсенето на взаимни фондове, които са широко разпространени в развитите страни, ще се увеличи след присъединяването ни към ЕС, заяви Кръстев. Конкуренцията ще се засили, след като достъпът на чуждестранните фондове бъде улеснен с използването на единния европейски паспорт.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon