новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК придобива SG Експресбанк

 

Новото обединение ще се конкурира по пазарен дял с УниКредит Булбанк

Банка ДСК придобива 99,74% от акциите на Societe Generale Експресбанк АД (SGEB). Това съобщиха от унгарската банка OTP Bank Plc, която е собственик на ДСК. В сделката влизат и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB. Става въпрос за Sogelease България, Сосиете Женерал факторинг, Регионален фонд за градско развитие - фонд мениджър по програма JESSICA на ЕфРР, животозастрахователната компания Sogelife България. Вероятно групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Ауто-мотив.

С пазарен дял от приблизително 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и е активна както в банкирането на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването
ОТП Груп ще засили още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша, съобщават унгарците.

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.
Паралелно с тази сделка Societe Generale и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария. От френския кредитор поясниха, че тези дискусии са неекслузивни.

OTP контролира втората по големина банка в България - ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния й дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор - УниКредит Булбанк.

(материалът е публикуван със съкращения)

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon