новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банковият пасианс се пренарежда

 

„Банка ДСК" купува бизнеса на „Сосиете Женерал" в България

Поредната мегасделка на банковия пазар у нас вече е факт. На 2 август сутринта френската Societe Generate и унгарската OTP Bank Plc. (Банка ОТП) обявиха, че французите продават своя финансов бизнес у нас на унгарската група. В съобщението на „Банка ОТП" по повод на сделката се казва ."Банка ДСК" ЕАД, българското дъщерно дружество на "Банка ОТП", подписа договор за придобиване на 99.74% акционерно участие в "Societe Generale Експресбанк" АД (SGEB), българското дъщерно дружество на "Сосиете Женерал Груп" и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB.
Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.
Паралелно с тази сделка "Сосиете Женерал" и "Банка ОТП" обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.
От цитираното съобщение става ясно, че именно „Банка ДСК" ще плати за покупката на „Societe Generale Експрессбанк" и за притежаваните от нея фирми в България. Подобна операция изглежда напълно по силите на „Банка ДСК", като се има предвид, че тя разполага с около 1.7 млрд. лв. ликвидни средства извън БНБ и със собствен капитал от около 1.4 млрд. лева. Във всеки случай много по-добре е част от тази свръхликвидност да бъде инвестирана в доходоносен бизнес, вместо да "отлежава" по сметки, носещи отрицателна или нулева доходност.
Ще допълним, че според последните данни от статистиката на БНБ по общ размер на актитвите си "Банка ДСК" и "Societe Generale Експресбанк" са на първо място в банковия ни сектор с общо балансово число от 19 млрд. лв. - около 19% от всички банкови активи у нас. В други сфери на банковия бизнес - като потребителско и жилищно кредитиране и депозити на гражданите, обединеният дял на „Банка ДСК" и на „Societe Generale Експресбанк" е още по-висок.

(материалът е публикуван със съкращения)

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon