новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

С подкрепата на Регионалния фонд и Банка ДСК, Габрово стартира подобрения в музей „Етър“, Регионален исторически музей, Музей на хумора и сатирата и финализира проекта за Интегриран градски транспорт в града

Отпуснатите над 6,5 млн. лв. нисколихвен кредитен ресурс са част от финансовия инструмент Фонд за градско развитие Север, подкрепен от Фонд на фондовете чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие

Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК АД сключиха споразумения с община Габрово за развитието на града в рамките на четири проекта - за обновяване и създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, за реновиране на Регионален исторически музей, за развитието на сувенирен магазин в Музей на хумора и сатирата, за финансиране покупката на електрически автобуси. Стратегическата цел на тези проекти е да се привлекат отново и отново повече посетители и по-гостоприемно и ефективно да се оползотвори потенциалът и предимствата на града.

Проектът за обновяване, реставрация, консервация и създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ е финансиран с 3,1 мил. лева. 

„Етърът“ е категорично един от най-успешните музеи в България. Проектът предвижда реставрация на съоръженията, задвижвани с вода; ремонт на Кръстникколчов хан; реставрация и преустройство на хотел „Странноприемница“ в база за настаняване с конферентен център, музейна администрация и фондохранилища; разширяване на местата за паркиране; поставяне на информационни табели, съобразени с новата графична и визуална идентичност на музея; художествено осветление; нова открита сцена и нов музеен детски център. Всяка една от тези дейности е съобразена с архитектурната специфика и културните особености, характерни за музей „Етър“. Заложени са и редица дейности по популяризирането на музея, разработване на туристически продукти, за подобряване уменията на персонала, развитие на интерактивни атракции за посетители и др. Бюджетът на проекта е близо 10 млн. лв, от които около 7 млн.  лв. са грантов ресурс, осигурен от ОПРР 2014 – 2020 и 3,1 млн. лева – нисколихвен заем от РФГР и Банка ДСК. Срокът за изпълнение на проекта е 2 години.

Проект „РИМ-ГАБРОВО - ПОЗНАНИЕ, УЧАСТИЕ, ПРЕЖИВЯВАНЕ" е насочен към реновиране на Регионален исторически музей - Габрово и включва ремонт на сградата на музея, създаване на нови постоянни експозиции и обогатяване на съществуващите, допълнително оборудване на ателието за реставрация и консервация, обособяване на център за работа с деца, в който ще се инсталира интерактивен екран за подреждане на исторически пъзели и игри, свързани с националната история и с историята и традициите на Габрово. Инвестицията, в размер на 1,6 млн.  лв. е осигурена с грант от ОПРР  2014-2020 и кредит от Фонд за градско развитие Север и Банка ДСК, който е 250 хил. лева. Музеят е една от най-старите културни институции в Габрово и е наследник на музея на Априловската гимназия, създаден още през 1883 г.

Финансирането на сувенирен магазин в Музея на хумора на стойност 80 хил. лв. изглежда дребно на фона на субсидираните от държавата и общините музейни бюджети в България. Но, Габрово, Музеят и Регионалният фонд биха искали да споделят значимата си гордост от договарянето на чист заем за български музей, което вероятно се случва за първи път в българската история. Ценността на този заем не е просто в облекчаването на публичните, общински и държавни финанси, а в управленските качества на общината и музейното ръководство, които демонстрират отговорност, амбиция и креативна независимост. Това, от своя страна, е най-добрият залог за развитие на едно от най-големите ни богатства - цивилизационната стойност на земята, на която живеем и уникалните качества на хората. В рамките на проекта до края на 2020 г. съществуващият музеен магазин ще придобие напълно нов и красив вид и ще подобри асортимента си с уникални, красиви и шеговити сувенири, книги, репродукции и други развеселяващи и вдъхновяващи предмети. Новият магазин ще бъде първият по рода си в България, не само заради необичайните качества на неговата организация и управление, а и защото ще се развива и като първият онлайн музеен магазин в страната.

Финансирането на последният елемент на проекта Интегриран градски транспорт на Габрово бе договорено още през м. февруари, когато Община Габрово, Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК подписаха договор за кредит за сумата от  3,1 млн. лева. Общата стойност на проекта е близо 14 млн. лева, от които 9 млн. лева са субсидия от ОПРР 2014 – 2020. Средствата от заема ще се ползват основно за заплащане покупката на 3 електрически автобуса и зарядни станции за тях, като автобусите се очакват в Габрово до края на годината. По проекта вече са завършени - реконструкция на важни елементи от пътната инфраструктура на ключови места в града, разработване на система за управление на трафика и обновяване на автопарка с 11 нови, напълно оборудвани и екологични автобуси. Изпълнението на проекта ще допринесе за развитието на устойчив градски транспорт и постигане на положително въздействие върху качество на обслужване на пътниците.

„Габрово се оказа магическо място за нашата работа. Имате една от най-симпатичните и умни общински администрации, с които се работи основателно трудно, но почти винаги с добър резултат. Предстоят ни още проекти в града, като се надяваме да подкрепим и нови частни бизнес инициативи. Напреднала фаза е изграждането на финансирания от нас търговският център за строителни материали на Парос ООД в индустриалната зона.

Искрено се надявам тук да се случи това за което работим от вече осем години. Да се случи това, което един почтен и способен български предприемач ми каза преди 6 -7 години : „Работя, за да събудя родния ми град“. Оттогава все мисля, че работим, за да събудим градовете“, каза Мартин Заимов, директор на Регионалния Фонд за градско развитие.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon