новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Група ОТП стана собственик на Alpha Bank Albania

Група ОТП обяви приключване на процедурата по закупуване на Alpha Bank Albania. С успешното финализиране на сделката, албанската банка на Група ОТП става пета по отношение на активи и трета по портфейл потребителски кредити на албанския пазар.

Група ОТП, част от която е и Банка ДСК в България, обяви приключване на процедурата за закупуване на Alpha Bank Albania.

С успешното финализиране на сделката, Група ОТП, която е и собственик на OTP Bank Albania, допълнително укрепва пазарната си позиция в Албания. В резултат на интеграционния процес на двете банки, по отношение на активи пазарният дял на групата в Албания се очаква да достигне 11%, а портфейлът от потребителски кредити да се увеличи с един и половина пъти и  така ОТП става третият по големина пазарен играч с дял от 16,3%.

През следващия период основният фокус на двете банки, дъщерни компании на Група ОТП, ще бъде поддържането на най-високо ниво на качество на услугите и успешния процес на интеграция. Понастоящем, във връзка с прехвърлянето на собствеността, клиентите на Alpha Bank Albania не е необходимо да правят нищо и в бъдеще те ще бъдат своевременно уведомявани за ключовите етапи, свързани със сливането на банките.

"Alpha Bank Albania е добре функционираща, добре управлявана банка и тя се превърна в много ценен член на Група ОТП. Навлизането ни на албанския пазар преди четири години се оказа добро решение, оттогава нашата дъщерна банка, OTP Albania изпълни повечето от амбициозните си стратегически цели, превръщайки се в най-печелившата и икономически най-ефективната банка в Албания през 2021 г., въпреки малкия си размер. С тази сделка потвърждаваме не само дългосрочния и сериозен ангажимент към албанския банков пазар, но и доказваме, че Група ОТП има солидна основа. Тя е добре капитализирана, има изключителна ликвидност, а ръководството се ангажира да засили регионалното присъствие", заяви Ласло Волф, заместник-изпълнителен директор на Банка ОТП в Унгария и добави, че това събитие е важен етап от развитието на банковата група в Албания.

Банка ОТП е една от най-активните финансови институции на европейския пазар по отношение на придобивания. След финансовата криза през 2014 г. започнаха нови сделки и оттогава банката обяви закупуването на 12 финансови институции и банкови портфейли в девет държави, включително настоящото придобиване на Alpha Bank Albania. Всички те, с изключение на словенската сделка за Nova KBM, която все още е в процес на завършване, са успешно интегрирани в банковата група.

Група ОТП се превърна в най-активния консолидатор в банковия сектор в Централна и Източна Европа, като съществено подобри пазарната си позиция в България, Сърбия и Черна гора и увеличи приноса на печалбата на членовете на Групата извън Унгария.

Група ОТП е една от най-стабилните финансови групи в региона на ЦИЕ с изключителна рентабилност и стабилни капиталови и ликвидни позиции. Понастоящем банковата група предоставя универсални финансови услуги в 11 държави на близо 16 милиона клиенти, има мрежа от повече от 1 400 клона и повече от 37 500 служители. 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon