новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Известие до клиентите, притежаващи дялове на Национален договорен фонд „ДСК Хоризонт 2030”, управляван от „ДСК Управление на активи” АД, за предстоящи промени в наименованието, правилата, инвестиционните цели, стратегия и политика на фонда

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме Ви, че с решение от 08.03.2024 г., заместник–председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление „Надзор на инвестиционната дейност”, одобри промени в правилата на национален договорен фонд „ДСК Хоризонт 2030”, които влизат в сила на 08.04.2024 г. Считано от тази дата, се променя и наименованието на фонда, което става „ДСК Стабилност – Еврооблигации“. Промените в правилата на фонда се отнасят до следното:

1. Промяна в инвестиционните цели, стратегия и политика на фонда

Основни цели на фонда са защита на нарастването на стойността на инвестициите и (доколкото е възможно) нарастване на стойността на инвестициите на притежателите на дялове над защитения размер при поемане на нисък риск, както и осигуряване на максимална ликвидност на инвестициите на притежателите на дялове през „отворения период”.

С оглед постигане на инвестиционните цели на фонда, дейността му има цикличен характер. Всеки инвестиционен цикъл е с продължителност от приблизително 3 (три) години и включва два основни периода. Фондът осъществява непрекъснато своята дейност, като всеки нов цикъл започва да тече веднага след изтичане на предходния.

Първият основен период е наречен „отворен период” и е с продължителност от приблизително 2 (два) месеца.

През този период се извършва активно набиране на средства от инвеститорите. Това е и периодът, през който инвеститорите, закупили дялове на фонда през предходни инвестиционни цикли и желаещи да направят обратно изкупуване, е препоръчително да продадат своите дялове обратно на фонда.

По време на „отворения период” активите на фонда се инвестират преимуществено в инструменти на паричния пазар и/ или банкови депозити.

Вторият основен период е наречен „ограничен период” и е с продължителност от приблизително 3 (три) години. „Ограниченият период” започва да тече на първия ден след изтичането на „отворения период”.

През „ограничения период” фондът осъществява своите основни цели – осигуряване на защита на нарастването на стойността на инвестициите и (доколкото е възможно) нарастване на стойността на инвестициите на притежателите на дялове над защитения размер. Защита на нарастването на стойността на инвестицията през този период означава нетната стойност на активите на един дял, изчислена към последния работен ден от „ограничения период”, да бъде не по-ниска от 103 (сто и три) на сто от нетната стойност на активите на един дял, изчислена към последния работен ден от „отворения период”.

Основната част от активите на фонда през „ограничения период” ще бъдат инвестирани в ценни книжа, издадени или гарантирани от българската държава, държава членка или трета държава, общински облигации, корпоративни облигации и/ или банкови депозити.

„Междинен период” е част от „ограничения период”. Продължителността на междинния период е приблизително 1 (един) месец. В рамките на всеки „ограничен период” има 2 (два) „междинни периода”, като началото на първия „междинен период” е приблизително 12 (дванадесет) месеца след началото на „ограничения период”, а началото на следващия „междинен период” e приблизително 12 (дванадесет) месеца след началото на предходния „междинен период” от същия „ограничен период”.

„Междинните периоди” в рамките на „ограничен период” се предвиждат в интерес на инвеститорите, с цел осигуряване на ликвидност на инвестициите им при по-добри условия в определени цикли от „ограничения период”. По-конкретно, по време на „междинен период” разходите за сметка на инвеститорите при продажба и обратно изкупуване на дялове ще са по-ниски в сравнение с тези през останалата част от „ограничения период”. Ако инвеститор желае да закупи или продаде обратно дялове, той ще може да направи това през „междинен период” при по-добри условия, отколкото през останалата част на „ограничения период”.

Инвеститорите следва да имат предвид, че закупилите дялове през „междинните периоди” няма да могат да разчитат на защита на нарастването на стойността на своята инвестиция в края на „ограничения период”.

Управляващото дружество ще информира притежателите на дялове и потенциалните инвеститори за точната дата, на която ще започва всеки „отворен” / „ограничен” период от инвестиционния цикъл на фонда, както и за всеки „междинен период” в рамките на „ограничения период”, най-малко 30 дни преди започването на съответния период чрез съобщения:

  • на всички „гишета”, на които се приемат поръчки за продажба и обратно изкупуване на дялове от фонда;
  • на интернет страницата на управляващото дружество.

До влизането в сила на предстоящите промени в наименованието, правилата, инвестиционните цели, стратегия и политика на фонда, всеки инвеститор може да прави поръчки за покупка и обратно изкупуване на дялове на Национален договорен фонд „ДСК Хоризонт 2030”.

2. Промяна в разходите за издаване и обратно изкупуване на дялове

2.1. Фондът е задължен постоянно да предлага дяловете си на инвеститорите по емисионна стойност, основана на нетната стойност на активите на един дял, увеличена с разходите по емитирането в размер, както следва:

a) за „отворения период”: 0.00% (нула);

б) за „ограничения период”: 3% от нетната стойност на активите на един дял;

в) за „междинния период”: 1% от нетната стойност на активите на един дял.

2.2. Фондът е задължен, по искане на притежателите на дялове, да изкупува обратно дяловете си по цена, основана на нетната стойност на активите на един дял, намалена с разходите по обратно изкупуване, като намалението е в размер, както следва:

a) за „отворения период”: 0.00%;

б) за „ограничения период”: 5% от нетната стойност на активите на един дял;

в) през „междинния” период: 2% от нетната стойност на активите на един дял.

2.3. „Банка ДСК” АД, може да начисли такси при продажбата на дялове за сметка на инвеститора, но размерът им не може да надхвърля:

а) за „отворения период”: 0.50% от нетната стойност на активите на един дял;

б) за „ограничения” и „междинния” период: 0.00%.

Горепосочените такси на дистрибутора се дължат отделно от разходите по емитирането.

2.4. Таксите, които банката събира в полза на управляващото дружество се променят, както следва:

За ДСК Хоризонт 2030:

 

Такса

 

Еднократна покупка

Покупка по инвестиционен план

Обратно изкупуване

„ДСК Хоризонт 2030”

1,50%

0,75%

0,00%


За ДСК Стабилност – Еврооблигации:

 

Такса

 

Еднократна покупка

Покупка по инвестиционен план

Обратно изкупуване

„ДСК Стабилност – Еврооблигации“

 

 

 

през „отворен период”

0,00%

 

0,00%

през „междинен период”

1,00%

 

2,00%

през „ограничен период”

3,00%

 

5,00%

 

Посочените промени в Тарифата влизат в сила от 08.04.2024 г. и може да откриете на сайта на „Банка ДСК” АД.

3. Отпадане на поръчките за периодична покупка по инвестиционен план

Отпада възможността да се подават поръчки за периодична покупка на дялове на фонда по инвестиционен план, а действащите инвестиционни планове ще бъдат прекратени системно след 07.04.2024 г.

4. Намаляване на размера на възнаграждението на управляващото дружество

Възнаграждението на управляващото дружество се намалява от 2.00 на сто на 1.00 на сто от средната годишна нетна стойност на активите на фонда, като остава възможността управляващото дружество да се откаже от част от това възнаграждение.

Промените в Правилата на фонда влизат в сила на 08.04.2024 г.

Одобрените Правила на фонда, както и актуализираните Проспект и Документ с ключова информация за инвеститорите (в сила от 08.04.2024 г.), може да намерите на интернет страница на „ДСК Управление на активи” АД.

Повече информация можете да получите в офисите на банката от Мениджърите Продажби Инвестиционни и пенсионни продукти, както и на страницата на УД “ДСК Управление на активи” АД, където можете да се запознаете с документите, засягащи промените в НДФ „ДСК Хоризонт 2030“.

Настоящото съобщение е с информационна цел и не представлява инвестиционна консултация, съвет, препоръка за инвестиране или инвестиционно проучване. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат, печалба не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят инвестицията си в пълен размер. Моля запознайте се с Проспекта и с Основния информационен документ преди вземането на окончателно инвестиционно решение. Документите са на български език и са достъпни на интернет страницата на УД „ДСК Управление на активи” АД, като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офиса на управляващото дружество или в офисите на „Банка ДСК” АД, определени за точка на дистрибуция, всеки работен ден в рамките на работното им време. Инвеститорите могат да получат резюме на правата си на български език тук.

Банка ДСК е част от ОТП Груп и е свързана с УД „ДСК Управление на активи“ АД и прилага вътрешни организационни и административни правила, както и информационни бариери, с цел управление на определени хипотези за възникнали отношения и обстоятелства, за които в разумна степен може да се очаква да влияят на обективността на препоръката.

С уважение,

Екипът на Банка ДСК

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon