новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

OTP Group с индексен фонд за Централна и Източна Европа, търгуван на фондовата борса в Будапеща

От 8 април инвеститорите могат да купуват дялове от индексния фонд OTP CETOP UCITS ETF, който обединява акциите с най-висок оборот и капитализация в седем държави в Централна и Източна Европа. Продуктът на OTP Group, който запълва празнота, ще даде на местните частни и институционални инвеститори, както и на тези от Западна Европа, отвъд Океана и Далечния изток, достъп до корпоративния елит на един от най-бързо развиващите се региони в света, без дори да имат познания за региона. 

Будапеща, 8 април 2024  Малко след като Будапещенската фондова борса (БФБ) стартира индекса CETOP NTR, който представя пазарите в Централна и Източна Европа, OTP Group пусна борсово-търгуван индексен фонд (ETF) за частни и институционални инвеститори, който включва акциите с най-висок оборот и капитализация в седем държави от региона. В допълнение към трите водещи унгарски акции (Mol, OTP, Richter), OTP CETOP UCITS ETF включва сини чипове, търгувани на фондовите борси в Чехия, Хърватия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

„Централна и Източна Европа е един от най-динамично развиващите се региони в света днес, със значителен потенциал за растеж, което предлага вълнуващи възможности за всеки инвеститор,“ каза Габор Фазекаш, директор OTP Global Markets. Той добави: частните и институционалните инвеститори от Западна Европа, отвъд Океана и Далечния изток, често изпитват трудности при достъпа на местните пазари в нашия регион поради факта, че те са твърде малки за американските пенсионни фондове, например, или пък са твърде отдалечени и екзотични за инвеститорите от Хонконг.

OTP CETOP UCITS ETF може да промени ситуацията, давайки възможност на инвеститорите лесно да инвестират във водещи акции от региона на Централна и Източна Европа без нуждата от адаптиране към особеностите на местните пазари. С до 25 компонента, индексната кошница е съставена от акции, които са най-активно търгувани и с най-голяма капитализация на фондовите борси в седемте държави, обвързани с индекса CETOP NTR, който се ребалансира на всеки шест месеца. Новият капиталов фонд ще играе ключова роля в продуктовото портфолио на OTP Fund Management и може също да се превърне във важен инвестиционен продукт за OTP Group, която оперира в 11 страни в ЦИЕ, тъй като има възможност да предложи най-доброто представяне на фондовия пазар в региона,сподели Тибор Търнър, генерален заместник изпълнителен директор на OTPFundManagement.

„Разработеният от OTP Group ETF е важна стъпка, както по отношение на продуктовото предлагане на фондовата борса в Будапеща, така и по отношение на регионалната тежест на местната фондова борда и националната икономика. Докато индексът CETOP NTR служи като бенчмарк на първокласните акции на капиталовите пазари в региона, свързаният ETF отвежда инвеститорите една стъпка напред, предоставяйки им директен достъп до пазарните тенденции на централноевропейските фондови борси,“ каза Ричард Вег, главен изпълнителен директор на Будапещенската фондова борса.

OTP CETOP UCITS ETF беше листнат на фондовата борса в Будапеща с номинална стойност от 10 евро. Дяловете могат да се купуват и продават на текущата пазарна цена непрекъснато в рамките на часовете за търговия. Като „маркет-мейкър“, OTP Bank ще осигури ликвидност на пазара на борсово търгувания фонд. Подобно на основния индекс CETOP NTR, фондът няма да изплаща дивиденти на инвеститорите, но ще отразява реалното представяне на пазарите чрез рекапитализация на получените дивиденти. Повече детайли за OTP CETOP UCITS ETF можете да намерите на сайта на OTP Fund Management.


Посочената информацията е непълна и е предоставена само с информационна цел. Информацията има за цел да привлече вниманието и представлява реклама, съгласно действащото законодателство. Информацията, съдържаща се тук, не представлява оферта за обществеността, инвестиционна препоръка, инвестиционен съвет или инвестиционен анализ, нито оферта, предложение или покана за осъществяване на сделка.

Преди да вземете инвестиционно решение, моля прочетете Правилата за разкриване и управление на Фонда, основния информационен документ, за да разберете напълно потенционните рискове и ползи от съответното инвестиционно решение. Тези документи са налични на уебсайтовете на OTP Bank и OTP Fund Management.

Допълнителни правила и условия, свързани с борсовите поръчки за Фонда, могат да бъдат намерени в бизнес правилата и уведомления на OTP Bank на уебсайта на OTP Bank. 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon