новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Музей „Тутраканска епопея 1916 г.“ отвори врати за посетители

На 18 април  - Международния ден за опазване на паметниците на културата, тържествено беше открит мемориалът „Тутраканска епопея 1916 г.“ в село Шуменци край Тутракан – част от картата на 100-те национални туристически обекта в България. Проектът се реализира от община Тутракан по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 със съфинансиране от Регионалния фонд за градско развитие и Банка ДСК като фонд мениджъри на ФГР Север.

Битката за Тутракан, състояла се на 5-ти и 6-ти септември 1916 г., е една от най-големите и важни победи на българската армия от Първата световна война, която позволява възвръщането на териториите на Южна Добруджа в пределите на България.

Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. В този дух и като признание към доблестта и саможертвата на войниците, посетителите на мемориала са посрещани от забележителната арка, на която са изписани думите на Атанас Далчев - „Всички паднали за свободата дето и да е, са наши братя – пак по кръв, само че пролята“.

Музейната експозиция съчетава класически и иновативни техники за представяне на съдържание и има за цел да се превърне и в образователен център за извънкласни уроци за ученици от цялата страна. Посетителите могат да разгледат анимирана 3Д карта на бойните действия, информационни екрани и автентични артефакти от периода на събитията. Акцент в музея е реалистичната зала - диорама с 360-градусов екран, на който зрителят има усещането, че е част от бойните действия, които са заснети във филмова възстановка. В главните роли са настоящи офицери и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски”.

Банка ДСК с гордост подкрепи този проект, който възпоменава ключов момент от нашата история, за да образова и вдъхновява бъдещите поколения и да приобщава нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon