новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Резултати на Банкова група ОТП за първото полугодие на 2024 година

Банкова група ОТП постигна 1.3 млрд. евро печалба (след данъчно облагане) за първото полугодие, с което възвръщаемостта на капитала (ROE) достигна 23.6%.

Спадът на печалбата с 12% на годишна база се обяснява с еднократни преки ефекти от включването на двете новопридобити дъщерни дружества през първата половина на 2023 г.; през първата половина на 2024 г. не са настъпили извънредни и/или еднократни събития, с които да се коригира печалбата.

Коригираната печалба за първото полугодие се увеличава с 28%, докато ръстът, коригиран с валутните разлики, без текущия принос на печалбата от двете новопридобити банки, достига 22%.

За същия период, разходите за обезценка се увеличават с 83%, като в рамките на това разходите за кредитен риск намаляват с 25%, основно поради подобряване на макроикономическите очаквания в Унгария, Хърватия и Сърбия. Скокът в другите разходи за обезценка през второто тримесечие на 2024 г. се дължи на обезценките на руски облигации.

Реализираната печалба (след данъчно облагане) през второто тримесечие на годината е 0.7 млрд. евро, увеличавайки се с 12% на тримесечна база. За същия период, всички дъщерни дружества в Банкова група ОТП отчитат положителен финансов резултат, в резултат на което приносът на чуждестранните дъщерни дружества към коригираната печалба достига 70%.

Увеличението на печалбата на тримесечна база се дължи по линия на намаление от 75 млн. евро в корпоративния данък.

През второто тримесечие текущата печалба и общият доход нарастват на тримесечна база съответно с 16% и 9%. За същия период общите разходи се повишават с 1%.

Обслужваните (Фаза 1+2) кредитни експозиции на консолидирано ниво се увеличават с 3% на тримесечна база (валутно коригирани), докато за цялото първо полугодие ръстът е 4% (5% без румънското дъщерно дружество). През второто тримесечие на годината, темпът на растеж се ускорява в България, Хърватия и Сърбия и надвишава средното ниво за Банкова група ОТП.

Консолидираната депозитна база нараства с 2% на тримесечна база и с 3% от началото на годината (валутно коригирана). Тримесечното увеличение идва основно по линия на домакинските депозити.

Още новини

Свържете се с нас

customer experience servicing customer servicing icon

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

trainer trainer icon

Анкета

За оценки и препоръки

pin pin icon

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon