новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Стартира инициативата ЕдноДърво за създаване на интерактивна дигитална карта на дърветата в София

Събирането на актуална база данни за дърветата ще допринесе за по-добрата грижа, стопанисване и планиране на зелената система на града

Стартира инициативата ЕдноДърво за създаване на дигитална карта на градската дървесна растителност. Проектът цели да ангажира доброволци и специалисти в crowdsourcing кампания за картиране и събиране на информация за градските дървета. Така ще се създаде дигитална база данни на дълготрайната растителност в платформата ednodarvo.io. Подобна база данни, с каквато работят много големи градове по света, ще помогне за повишаване на информираността и подобряване на грижата за градските дървета. Независимият проект е разработен от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери с подкрепата на Mastercard и Банка ДСК, които инвестират в множество инициативи за устойчиво и умно развитие на градовете в България. В партньорство с тях, с разлистването на дърветата тази пролет започват и първите масови акции за отбелязване на дървета на картата в София, в които всеки ще може да се включи.

Платформата е фокусирана именно върху дърветата в градската среда като изключително ценен природен ресурс в урбанизираните територии. Дърветата не само пречистват въздуха, който дишаме, както знаем още от училище. Те предпазват от наводнения, поглъщайки част от водата при силни валежи; намаляват шума, който се създава в града; пестят енергия за охлаждане и отопление; предпазват почвата от ерозия; създават условия за богато биоразнообразие и балансират климатичните промени. За да изпълняват пълноценно тези свои функции, дърветата трябва да получават необходимата грижа. Навременната грижа за градските дървета изисква точна и детайлна информация в дигитален и удобен за ползване формат.

„Столичната община е щастлива да разполага с богато и разнообразно зелено наследство. Както често се случва обаче, приемаме за даденост това, което имаме“, казва Александър Петров, ландшафтен архитект, преподавател в УАСГ и част от екипа на ЕдноДърво. „Наличието на детайлна информация за дърветата в града - техния брой, местоположение и състояние, би допринесло за по-доброто разбиране на техните нужди и ползите, които получаваме от тях. Към момента нямаме достатъчно такава информация, което затруднява поддръжката и увеличава риска за хората, защото много от софийските дървета са застаряващи и това ги прави опасни.“

Ето защо главна цел на ЕдноДърво е да стимулира повече граждани и експерти да се включат в картирането на дървета и създаването на пълна база данни във вид на интерактивна карта. Тази информация не може да замести публичния регистър на дълготрайната растителност, но може да подпомогне значително неговото създаване и актуализиране. Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани допълнително от експерти. Платформата ednodarvo.io ще предлага събраната информация във вид на отворени данни, за да може тя да се използва свободно както от Столична община, така и от всички заинтересовани.

Самото отбелязване на дървета върху картата ще става през платформата ednodarvo.io, която е оптимизирана за удобно ползване през мобилни устройства. Зареждайки адреса в браузъра си, всеки ще може лесно и интуитивно да въвежда информация и снимки за дърветата около себе си на картата през мобилен телефон или таблет. Инициативата започва активно с няколко събития за масово картиране на дървета в уикендите от 15 май до 13 юни, които ще се проведат в различни райони на града с участието на експерти по озеленяване, доброволци и граждани.

Проектът се реализира благодарение на ангажимента на Mastercard и Банка ДСК за инвестиция в проекти за устойчиво развитие, грижа за природата и интелигентни решения за градовете.

„Вярваме, че е наш дълг да вдъхновим милионите ни картодържатели и партньори за по-голям и фокусиран ефект върху опазването на природното ни богатство – както в България, така и в световен план”, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Албания и Северна Македония. “Заедно с партньорите ни ние ще популяризираме, образоваме и ангажираме всички, които носят нашето лого в портфейлите си в името на здравето на нашето утре.”

„Устойчивото бизнес развитие и дигитализацията са наши стратегически цели в Банка ДСК. В тази връзка, проектът ЕдноДърво за картотекиране на дървета в София чрез интерактивна платформа съчетава и двете, и изцяло резонира с нашите приоритети. Вярваме, че проектът ще допринесе за повишаване на информираността на обществото относно ролята и значимостта на градската растителност, а онлайн картотекирането й е стъпка, която ще улесни дългосрочното съхранение на дърветата и създаването на по-чиста градска среда в София“, коментира Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

С тази мотивация Mastercard и Банка ДСК подпомагат иновативния дигитален продукт ЕдноДърво и призовават картодържатели и доброволци да се включат в картирането на дървесната растителност — процес, който ще изисква масово усилие, но ще гарантира дългосрочен ефект за по-чисти и зелени градове в страната.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon