новини
Новини и уведомления

Mastercard® и Банка ДСК подкрепят консервационната програма на Софийски зоопарк за диви застрашени видове

Двете компании са част от програмата за спасяване на изчезващи животински видове и техните обитания на една от най-влиятелните еко организации Conservation International, а сега насочват усилия и към локална кауза                                                                                

Mastercard и Банка ДСК ще подкрепят консервационната програма на Зоологическа градина-София за научно базирана подкрепа и опазване на изчезващите видове животни от всички кътчета на планетата. С дарението, което правят, двете компании подпомагат дейността на най-големия зоопарк на Балканите и ангажират милионите си клиенти с темата за климатичните промени и проблема с масовото изчезване на животински видове.

Ролята на зоопарковете в опазването на биоразнообразието

Важна мисия на съвременните зоологически градини е екологичното образование и популяризиране на знанията за природата. Те поставят важен фокус и върху опазването на биологичното разнообразие и изграждането на правилно отношение към дивата природа и животните. През последните десетилетия отглеждането на животни в контролирана среда и с помощта на експерти се е превърнало в наука и възможностите за успешно отглеждане и размножаване на редки и екзотични видове са се увеличили чувствително. Благодарение на събраната научна информация, шансовете за спасение на критично застрашените от тях са реални - около 40 вида животни, които са напълно изчезнали в природата, се отглеждат само в зоопаркове, което може да е последна възможност за оцеляването им.

Софийският зоопарк е сред уважаваните в Европа, като именно Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете гласува доверие за изпращането у нас на няколко критично застрашени животински вида като два снежни леопарда, женско бърнесто мече и два персийски леопарда. Там могат да се видят видове, които са под специален режим. Във време на природна катастрофа, още по-критична е необходимостта от появата на адекватни и работещи методи за възпрепятстване на тревожните тенденции за съхранение на най-застрашените животински и растителни видове, които може би именно в зоопарковете биха намерили шанс за по-дълъг живот, в защитена среда и с постоянни грижи.

Mastercard и Банка ДСК и Wildlife Impact програма

Благодарение на усилията на Mastercard и Банка ДСК, България стана първият европейски пазар, който се включи в Програмата WildLife Impact в началото на тази година. За всяка издадена дебитна карта DSK Mastercard Wildlife Impact, те даряват по 1 долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. Към днешна дата над 65 хиляди клиенти на банката вече се включиха в инициативата за опазването на 2 000 критично застрашени видове, в това число - африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин. Въздействащото послание на картата - „Докато тази карта изтече, много застрашени видове могат да изчезнат“, ще продължава да напомня за отговорно отношение към проблемите с климатичните промени. 

 

На снимката от ляво надясно:

Симона Фачева-Аладжем, директор „Връзки с клиенти“, Mastercard
Гергана Бендурска, директор „PR и комуникации“, Банка ДСК
Георги Софийков, ръководител отдел „Дебитни карти и развитие на картови услуги“, Банка ДСК
Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово  

 

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon