Thumbnail iStock-535873737_400х230px
iStock-535873737_400х230px

Големите неизвестни пред селскостопанската 2019 г.

Какво можем да очакваме при зърното, млякото и етеричните култури през новата година?

Да се правят прогнози е трудно, а често и неуместно в днешния динамичен свят. Чисто политическите неизвестни през тази година са твърде много – като започнем от блокирания бюджет на САЩ, минем през очаквания Брекзит и се върнем обратно на неясния изход от търговските войни.. Всичко това обещава твърде непредсказуема 2019 г. В следващите редове ще откриете полезни размисли върху развитието на някои основни направления от селското стопанство.

Зърно

Миналогодишната реколта от пшеница се характеризира с дефицит на качествено хлебно зърно и изобщо на продукция с висок протеин. Това, както и по-слабата реколта в глобален мащаб изстреляха изкупните цени нагоре с около 25% на годишна база. Високите темпове на износ от Русия карат някои анализатори да вярват, че известна намеса за ограничаване на износа (било под формата на експортни мита, било чрез засилени пристанищни проверки, което ще увеличи времето за обработка на товарите) не е изключена. Това би довело до задържане сегашните високи цени през първото тримесечие на годината. От там насетне, обаче, нагласите са за постепенно поевтиняване на зърното. То ще бъде движено от ръст на площите в САЩ, Европа и Русия. И докато времето не беше твърде благоприятно за сеитба в Европа (суша) и САЩ (прекомерна влага), то в Русия и Украйна условията за есенниците бяха много добри.

Фермерите, които заложиха повече на царевицата през 2018 г. имаха отлични финансови резултати. Необичайно дъждовното начало на лятото донесе близо 30% по-високи добиви, което със слабото покачване на цените повиши доходността от единица площ значително. 2019-а, обаче, вещае изненади пред културата. Влажното време, което помогна толкова много на реколтата, е изключителна рядкост за това време на годината у нас. Тези производители, които не са инвестирали в напояване ще продължат да търпят съществени колебания в добивите, съответно да рискуват нулеви години. В глобален план сме свидетели на изтънели преходни запаси без съществено повишаване на цените. Това се дължи в голяма степен на очакванията натискът върху цената на соята да принуди фермерите отвъд океана да увеличат площите с царевица за сметка на маслодайната култура. Така че въпросът е дали светът ще получи нужното увеличение на площите с царевица. Една част от погледите са насочени към Южна Америка, където се счита, че трябва да има възстановяване на производството. Решението на администрацията на Тръмп да освободи продажбите на етанол през цялата година също може да раздвижи пазара.

Мляко

Пазарът на мляко също зависи от няколко фактора, които влияят разнопосочно на изкупните цени. Глобалното производство се забавя като темпът му се напасва към темпа на изменение на търсенето. Подобни процеси се забелязват в четирите основни експортни региона (ЕС, САЩ, Океания и Южна Америка). Европа вероятно е произвела по-малко мляко през 2018 спрямо 2017 г., като същевременно запасите от обезмаслено мляко на прах, които тегнеха над пазара през изминалата година бързо се стопяват. Цената на маслото продължава да спада, но остава на исторически високи равнища. Като цяло първото тримесечие на 2019-а г. обещава позитивни новини за фермерите.

Етерично-маслени култури

Свободното падане на цената на розовото масло, продиктувано от свръх-предлагането изглежда засега овладяно. На пазара се намесиха нови играчи, които изтеглиха значителни количества от излишъците (над 300 кг) и намериха реализация в ароматерапията. Засега има изгледи това да се повтори и през 2019 г.

Голямата неизвестна остава лавандулата. От една страна площите в страната са достигнали неустойчиви нива от гледна точка на пазарната реализация (по всяка вероятност ще достигнат 150 000 дка през 2019 г.). Около половината от тези насаждения са млади – на 2-3 г. и това лято ще влязат в пълно цветодаване. Това обещава лилава лавина, която е твърде вероятно да не може да бъде окосена и изварена на 100% в технологичните срокове.

От друга страна безогледното засаждане с нехомогенен и неясен посадъчен материал и недостатъчната агротехническа подготовка на част от производителите със сигурност ще понижи рандеманите. Качеството, особено в Североизточна България, където масово започнаха да се предлагат всякакви разсади с недоказан произход, генетика и качество, ще се превръща във все по-голям проблем.

Едно е сигурно, големите потребители в света с нетърпение очакват понижение в цените, които достигнаха пикови нива през 2018 г. Те не биха имали нищо против да диверсифицират доставките си с разширение ареала на културата в съседни и близки на България страни като Румъния, Молдова, Украйна, Гърция и Турция, което вече се случва.

Ние от ИнтелиАгро винаги следим факторите, влияещи на пазара и успяваме да бъдем полезни на нашите читатели, като споделяме очакванията си за годината напред.

Николай Вълканов,

ИнтелиАгро


Още новини