новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Как да се сдобиете с мечтания дом

Всичко, което трябва да знаете, когато искате ново жилище на кредит

Покупката на ново жилище е важен и специален момент за всеки. А превръщането му в дом е онова вълнуващо усещане, което ни мотивира да търсим най-доброто и специално място. И тук идва трудният въпрос: как изглежда то за мен и моето семейство, как да го намеря и как да го направя свое?

Закупуването на жилище е сериозна и дългосрочна инвестиция. Поради тази причина е важно тя да се основана на рационални и информирани решения, а не само да е плод на емоционален импулс. Затова още в началото на търсенето е важно да определите основните параметри - в коe населено място и квартал искате да живеете, каква инфраструктура (магазини, болници, училища, транспорт и т.н.) ще отговори на нуждите Ви, колко голямо жилище Ви е необходимо Важно е и да помислите с какво можете да направите компромис, за да откриете по-лесно мечтаното жилище.

Идва ред и на фактора с най-голяма тежест – финансирането. След като сте оформили ясно визията за бъдещия си мечтан дом, е време да помислите как ще финансирате покупката му. Най-често бъдещите новодомци разчитат на собствени средства или самоучастие в рамките на 15 – 20%, а за останалата част от сумата търсят жилищен кредит. Освен бюджет за самото жилище, е добре да планирате и съпътстващите допълнителни разходи, свързани с нотариални и държавни такси, застраховки, данък, комисиони за брокер, както и месечни или годишни разходи за новия имот.

Пазарът на финансови услуги предлага  разнообразни оферти  с атрактивни условия по  жилищни и ипотечни кредити. Редица банки предлагат конкурентни оферти, с които да привлекат клиенти. Изборът на правилния продукт обикновено се основана на няколко елемента: годишен процент на разходите, размер на кредита, срок на издължаване, застраховка и други.

След като сравните детайлно условията за отпускане и изплащане на кредит, е време да обърнете внимание и на по-глобалната картина, а именно да прецените доколко сигурна, стабилна и предпочитана и от други клиенти е банката, която ще изберете за Ваш партньор.

Според данни на Българска народна банка през 2020 г. се наблюдава сериозен ръст на ипотечното кредитиране у нас. Най-голям дял от сделките в този сегмент държи Банка ДСК, която в края на миналата година управлява портфейл от 3,4 млрд. лв. жилищни и ипотечни кредити. Като най-голямата банка в страната и безспорен лидер в банкирането на дребно и корпоративното банкиране, финансовата институция е и най-предпочитан партньор при покупка на нов дом. За това свидетелства и солидният й пазарен дял в жилищното и ипотечното кредитиране, който надвишава 24%.

Тъй като Банка ДСК отговаря в пълна степен на всички условия за стабилност и гъвкавост, които всеки кредитополучател търси, нека да разгледаме какъв е процесът на кандидатстване и одобрение на жилищен кредит от банката.

Като начало е необходимо да се свържете с кредитен консултант на Банка ДСК и да си уговорите час за консултация. Може да направите това както чрез корпоративния сайт и Контактния център на банката, така и чрез електронното и мобилно банкиране ДСК Директ и DSK Smart. По време на тази първа среща банковият специалист ще Ви запознае подробно с процеса по кандидатстване, ще обсъдите различни варианти за финансиране и ще изберете най-подходящия въз основа на Вашите лични предпочитания и възможности. Кредитният консултант ще изготви за Вас и специална оферта с погасителен план, базирана на индивидуалния Ви профил и избраните вид и параметри на кредита. Ако условията отговарят на очакванията Ви, може да попълните искане за кредит.

Още в този съвсем начален етап банката предлага удобство, което ще Ви осигури спокойствие и ще Ви доближи до покупката на бъдещото Ви жилище, а именно получаване на предварително одобрение на сумата за финансиране, още преди да сте избрали имот. Предварителното одобрение е с валидност 3 месеца и ще Ви гарантира сигурност на финансирането и увереност в последващите Ви стъпки. Можете да го получите във всеки офис на банката срещу информация за Вашите доходи и кредитни задължения.

Следваща стъпка за отпускане на жилищен или ипотечен кредит е да предоставите някои документи. Обикновено основните са: удостоверение за семейно положение, нотариален акт на имота, удостоверение за липса на тежести и данъчна оценка. Това е базовият набор от документи, за които трябва да отделите време и да получите от различни държавни институции.

Успоредна стъпка е и изготвянето на пазарна оценка на имота, която се извършва от лицензиран оценител. Резултатите от нея ще определят и точния размер на финансирането, което можете да получите от Банка ДСК. Въз основа на доходите Ви и изготвената пазарна оценка на избрания от Вас имот, Вашият банков консултант ще изчисли максималния размер кредит, който може да Ви бъде отпуснат.

След като всички стъпки дотук са минали успешно и получите окончателно решение по кредита, е време да подпишете договор. Можете да уговорите ден и час с Вашия банков консултант за това. Остава само да сключите и сделка с продавача пред нотариус за покупко-продажба на имота. Представител на банката също ще присъства на сделката.

Вече се намирате в края на пътя към новия Ви дом. Остават няколко финални щриха до окончателното финализиране на целия процес. Едно от изискванията е да направите застраховка на имота. Банка ДСК може да Ви съдейства с това или може да се изберете застраховател по Ваша преценка. След като представите в банката и последния документ – удостоверение за вещни тежести, Банка ДСК ще преведе сумата на одобреното финансиране. И тук е моментът да се поздравите като горди собственици на Вашия нов дом.

Това е процесът по искане и предоставяне на жилищен кредит, през който преминават клиентите на най-голямата банка у нас. Допълнително, Банка ДСК е подготвила поредица визуални и видео материали, с които да Ви улесни при преминаването през всяка стъпка. Може да ги разгледате тук. Във всеки един момент банката разполага с гъвкави механизми, благодарение на които ще бъде до Вас през този период и ще Ви съдейства по време на всяка една стъпка до закупуване на жилище.

Едно от тях е иновативният онлайн „Кредитен портал“, специално създаден за всички потребители, получили оферта за жилищен кредит. С него те могат да предоставят необходимите документи изцяло онлайн, без да посещават офис на банката и да проследяват актуалния статус. Достъпът до портала е осигурен чрез линк на началната страница на корпоративния сайт на банката, както и чрез интернет банкирането ДСК Директ, в раздел „Кредити“. Всеки, получил консултация и оферта за кредит, може да използва Кредитния портал, като предварително ще получи потребителско име и парола, за случаите когато няма интернет банкиране в Банка ДСК. В портала са достъпни параметрите на искането за кредит, както и списък с всички необходими документи свързани с финализирането на покупката на Вашия дом.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon