Thumbnail техника_400х230
техника_400х230

Какво трябва да знаем, закупувайки употребявана селскостопанска техника?

Какво трябва да знаем, закупувайки употребявана селскостопанска техника?

 

Нова или употребявана машина да закупя? Често фермерите си задават този въпрос. Отговорът естествено не е еднозначен. Посоката на пазара на техника е глобализация. Това предоставя възможности и преимущества, немислими допреди десетилетие. В тази връзка редица сайтове като traktorpool.bg, които са част от глобалния пазар на земеделска и животновъдна техника, предлагат различни решения, в комбинация с възможности за предоставяне на финансиране на финансови институции като Банка ДСК.  Това решение улеснява фермерите дали да инвестират в нова или употребявана техника. Възможностите днес пред агробизнеса са неограничени, като глобалната мрежа и решения предоставят следните варианти:

 • Купувачът разполага с почти неограничен избор на машини. Платформи като тази на traktorpool.bg поддържа повече от 160 000 машини за земеделието и животновъдството, разделени внад 40 категории.
 • Предимството е директен контакт между купувач и продавач.
 • Избягване на посредници и постигане на най-добрата цена – както за купувача, така и за продавача - свободна от такси, комисиони и печалби на посредника.
 • Подпомагане на купувача при транспорта на машините. Под всяка обява е налична връзка към транспортни фирми, които ще ви предоставят оферта за транспорт на вашите машини.
 • Подпомагане на купувача при заплащане на машините. Различните инструменти чрез финансовите институции като Банка ДСК за агросектора предоставят различни финансови решения на фермера, осигуряващи гъвкаво, навременно и достатъчно финансиране за инвестиране в избраната техника.

Сайтовете за техника в повечето случаи са безопасен, изпитан и доверен пазар, откъдето може да закупите трактори, комбайни, прикачен инвентар, техника за пасища, за хранене, за наторяване  и други налични селскостопански и строителни машини с добро качество и доказани марки.

Какво трябва да се има предвид при закупуването на употребявани трактори и селскостопански машини?

Търсете дългогодишните дилъри, които в повечето случаи получават статута ни "Одобрен продавач", което показва, че те са търгували в продължение на години. Продавачите се насърчават да предоставят възможно най-много информация за техните машини, като дилърите могат да добавят и много снимки на всяка. Така ще решите дали дадена машина отговаря на вашите изисквания.

Първата и най – важна стъпка е да си  отговорим на въпроса: нова или употребявана техника?

 1. Каква машина ми трябва – трактор, инвентар, комбайн, ремарке и т.н. ?
 2. Кои са надеждните марки и модели, доказали се във времето?
 3. Какви машини се предлагат в момента – нови, демонстрационни и употребявани, и на какви цени?
 4. Кога ще ми трябва машината?
 5. С какъв бюджет разполагам и как ще финансирам покупката?
 6. Как да съм сигурен, че ще получа това, за което плащам?
 7. Кой и как ще извършва гаранционно и след гаранционно обслужване, ремонти?
 8. Колко време предвиждам да ползвам машината и прогнозна цена, когато реша да я продам?

Като че ли отговорът на въпроса с бюджета е ключов за решението дали да търсим нова или употребявана машина. Естествено, ако открием машина в добро състояние, прелагана от доказал се с годините дилър на приемлива цена, винаги си струва да преценим дали да похарчим пари за нова, дори и да можем да си го позволим (отговорът на въпрос №3). Когато инвестицията е значима, почти е задължително да посетим продавача и тестваме машината, преди да я заплатим (отговорът на въпрос №6). Този малък разход може да ни спести много ядове в последствие.

В допълнение – при някои дилъри на селскостопанска техника можем да открием повече от 1000 употребявани машини (всеки дилър има своя страница в traktorpool.bg). Покупката на повече от една ще ни осигури отстъпки, по-евтин транспорт и по-ниски цени, което може да ни помогнем да се сдружим с наши колеги или да закупим по – големи количества техника.

Безспорно новите машини водят в избора, но когато можем да си ги позволим. Когато не разполагаме с достатъчно ресурси, но въпреки това трябва да свършим работата, нищо лошо няма да си купим добра употребявана машина. Както казахме в  началото, отговорът не е еднозначен.

Материалът е изготвен със съдействието на сайта:

www.traktorpool.bg

_____________________________________________________________________

Този документ е изготвен само с информационна цел, не е предназначен и не съставлява предложение или покана за продажба, закупуване или записване на финансови инструменти, както и не представлява пряка или косвена инвестиционна препоръка.

Още новини