новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Пенчо Савов, директор на Дирекция „Банкови карти и електронно банкиране" в Банка ДСК:Плащането през интернет е по-сигурно с виртуална карта

-Г-н Савов, има ли нови схеми, които се използват за източване на пари от банкомати и ПОС устройства у нас?
- Засега нищо ново не се е появило. Скимираните карти се появиха още през 2000 г, случаи на т.нар. "ливанска примка" не сме регистрирали от малко повече от година. Скимирането е въпрос на техника, докато "ливанската примка" изисква и участието на хора. Тъй като технологиите се развиват много бързо, четящото устройство и камерите, които се използват при скимирането, стават все по-малки, но принципите са същите.
- Кои банкомати са най-застрашени от измами - тези в крайните квартали или намиращите се на по-оживени места?
- Застрашени са банкомати, които не се посещават често от служители на банката. Върху тях сравнително по-лесно може да се монтират различни устройства за измами. Имало е случай на поставена камера върху банкомат, които се намира на много оживено място и през него са минали доста хора. Аз препоръчвам да се използват банкоматите, които се намират на сградите на банките или в 24-часовите зони, каквито Банка ДСК има. Те се следят с камери и сигурността е по-голяма. На устройства на Банка ДСК досега няма регистриран случай, в който да се копират карти. При нашите банкомати устройството, което поема картата, има специални защити, които възпрепядсват злоупотребите.
- Напоследък повече проблеми с дебитни или кредитни карти има?
- По отношение на скимирането има повече проблеми с дебитни карти. Може би причината е, че повече дебитни карти се използват на банкомати, откъдето в момента се практикува копирането на данни. Добре е да уточним, че транзакциите, които проучваме месечно като подозрителни представляват 0,0001 % от общия месечен брой транзакции осъществени на ATM c карти на Банка ДСК.
- За какви суми става въпрос най-често?
- Сумите са в зависимост от дневния лимит по карта и наличността по сметка. Като защита клиентите все повече ползват SMS известяването за транзакция с карта, което може да намали загубите в случай на измама. Срещу тези злоупотреби Банка ДСК е въвела и мониторингова система, която следи поведението на клиента. Въз основа на неговото поведение се създава модел. Ако транзакциите, които се наблюдават с тази карта излизат извън този модел, се свързваме с клиента, за да потвърди транзакцията. Ако с една карта се тегли сега в София и след един час във Варна, явно има нещо нередно и се свързваме с клиента.
- Колко опасни са плащанията през интернет?
- При стандартна транзакция през интернет е доста по-опасно, отколкото при плащането през ПОС. Организациите Виза и Мастеркард имат програми за сигурни плащания през интернет, но за целта се изискват доста сериозни инвестиции от страна на издателите и приемащите банки. При сертиерицирането по тези системи, когато се инициира транзакцията през интернет, клиентът има възможност да въведе още една допълнителна парола, която само той знае, и банката издател може да я потвърди при всяко единично плащане.
По този начин се прави още една допълнителна проверка. За по-голяма сигурност при плащанията през интернет ние внедрихме Виртуалните карти за физически лица. При тях клиентът управлява наличността на картата си, т.е. непосредствено преди плащането слага в нея толкова пари, колкото е очакваната транзакция. След като се реализира транзакцията, наличността по картата остава 0 лв. Дори някой да прихване данните през интернет, той няма да може да реализира транзакция, защото в картата няма пари.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon