Oborotni krediti s obezpechenie
Новини и уведомления

Реставрираната Видинска синагога със специална награда

- Културен център “Жул Паскин” получи специална награда от “Сграда на годината 2023”

- Реставрацията е реализирана с подкрепата на финансов инструмент от Банка ДСК и РФГР

Тази година приключи успешно проектът „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център “Жул Паскин”. Реализацията му бе изпълнена чрез комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент, предоставен от Банка ДСК и Регионален фонд за градско развитие.

Финансова помощ от Банка ДСК

В рамките на инвестицията бяха извършени строително-монтажни и консервационно-реставрационни дейности върху основната сграда на Синагогата, беше облагородено околното пространство, беше изграден и информационен център. Културен център “Жул Паскин” разполага със зала за 180 души, подходяща за провеждане на разнообразни събития. Възстановяването на емблематичната Синагога е част от стратегическата инициатива на Община Видин за създаване на туристически комплекс от исторически забележителности – Синагогата, Крепостта Баба Вида, Кръстатата казарма и др.  

Видинска синагога

Като признание на положените усилия Културен център “Жул Паскин” бе сред номинираните в ежегодните награди “Сграда на годината”, организирани от ГРАДЪТ Медиа Груп, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Обектът – паметник на културата бе отличен със специалната награда на конкурса в категория “Социална инфраструктура – култура”.Синагогата във Видин е построена през 1894 г. на мястото на предишен храм, разрушен по времето на Руско-Турската освободителна война. В средата на XX век губи както религиозната си функция, така и блясъка си. Проектът по реставрацията и е ключов за Приоритетна ос 6 “Регионален туризъм” на ОП “Региони в растеж” 2024-2020 г.

Културен център “Жул Паскин” е отворен за посетители от месец септември 2023 г.



Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с Вас

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете офис

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon