Oborotni krediti s obezpechenie
Новини и уведомления

OTP Group приключи продажбата на OTP Bank Румъния на Banca Transilvania

OTP Group приключи продажбата на OTP Bank Румъния и други дъщерни дружества на Banca Transilvania. Сделката наскоро получи одобрението както на Комисията по защита на конкуренция, така и на Националната банка на Румъния. Придобиването на OTP Asset Management от Banca Transilvania е в процес на финално одобрение.

Будапеща, 30 юли 2024 г. - Първата стъпка бе направена през февруари тази година, когато OTP Group и Banca Transilvania (BT) обявиха подписването на споразумението за придобиване. Другите дъщерни дружества, придобити от BT, са OTP Leasing Румъния, OTP Asset Management Румъния, OTP Factoring Румъния, OTP Consulting Румъния, OTP Advisors Румъния и OTP Bank Foundation Румъния. След завършването на сделката между OTP Group и BT, BT започва интеграцията на OTP Bank Румъния и другите дъщерни дружества.

Приключването на продажбата на OTP Asset Management Румъния ще се реализира след одобрението на съответните власти, след което ще последва интеграция в Banca Transilvania Group на по-късна дата.

Шандор Чани, председател и главен изпълнителен директор на OTP Bank, коментира: „Основната стратегическа цел на OTP Group е да увеличи своя пазарен дял в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и наскоро в Централна Азия чрез органичен растеж и придобивания. Следвахме тази стратегия и в Румъния в продължение на двадесет години, но не успяхме да достигнем оптимално ниво на пазарен дял, затова ръководството взе решение да продаде този член на групата. Тази стъпка ще позволи на нашата група да се съсредоточи върху пазари, на които можем да постигнем по-значително присъствие в бъдеще. Убеден съм, че Banca Transilvania като пазарен лидер и нов собственик на OTP Bank Румъния ще предложи много възможности за клиентите и колегите както сега, така и в бъдеще. Благодаря на ръководството и служителите на OTP Bank Румъния за тяхната отдаденост и високопрофесионална работа през последните две десетилетия, през които нашата румънска банка имаше стабилно присъствие на пазара, въвеждайки множество важни разработки и висок стандарт на финансовите услуги в Румъния.“

„BT има силен опит както в органичния растеж, така и в придобиванията. Нашите последователни интеграции ни помогнаха да изградим уникални способности, да станем лидер на румънския пазар и да го формираме. Стратегията на групата е да постигне лидерство във всички бизнес сегменти, в които оперираме. Стъпката, завършена днес, ни помага още повече в тази насока и укрепва нашия ангажимент към румънската икономика. Благодарни сме на OTP Group за доверието и благодарим на OTP Bank Румъния и нейния екип за постигнатото през последните 20 години. BT е добре подготвена за бърза и безпроблемна интеграция в рамките на BT Group, и съм уверен, че ще я изпълним много добре, в най-добрия интерес на клиентите, служителите и целия пазар“, заявява Хория Чорчила, председател на борда на директорите на BТ.

Между приключването на сделката и сливането, двете банки и другите дъщерни дружества ще функционират като отделни юридически лица. Този етап не води до незабавни промени за клиентите, следователно за всякакви услуги, продукти, съвети и оперативни въпроси екипите на OTP Bank Румъния и другите дъщерни дружества трябва да бъдат адресирани. Клиентите ще бъдат информирани за всякакви нови разработки в процеса на интеграция.

BТ ще поддържа ангажиментите на OTP Group към Bethlen Gabor Fund Management и ще продължи да обслужва всички клиенти при същите условия, включително двуезични услуги, където е необходимо.

За успеха на сделката OTP Group работи със следните консултанти: CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, Румъния и Великобритания, Deloitte Advisory and Management Consulting Plc, а BT с Filip & Company, Barclays Bank Ireland PLC и PwC, Румъния.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с Вас

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете офис

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon