новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Най-често срещани начини за измами чрез интернет

ФИШИНГ (PHISHING) – Онлайн фишингът  е начин потребителите на компютри да бъдат измамени така, че да разкрият своя лична или финансова информация в имейл съобщение или уеб сайт. Най-често онлайн фишингът започва с имейл, който изглежда като официално съобщение от надежден източник, например банка, или фирма за кредитни карти. Съобщението може да изглежда легитимно и да съдържа запазените знаци на организацията, а имейл адресът да  наподобява този  на фирмата, от името на която се изпраща съобщението. В имейла получателите биват насочени към измамнически уеб сайт, където им се поисква да предоставят конфиденциални секретни данни, например име и парола за достъп до интернет банкиране, номер на банкова карта, CVV\CVC или др. След това тази информация може да се използва за кражба на самоличност  и последваща финансова измама и щета.
Уважаеми клиенти, НЕ ПРЕДОСТАВЯЙТЕ конфиденциална информация, свързана с достъпа ви до интернет банкирането или Вашата банкова карта чрез интернет или телефон.
Тази информация не е необходима на Банката и няма да  бъде поискана от Вас при никакви обстоятелства.
За да се предпазите от подобен род измами, е необходимо да обръщате внимание  на адреса на подателя.
Препоръчваме Ви да  инсталирате анти-фишинг филтри към използвания от Вас браузър.

ФАРМИНГ (PHARMING) – При този метод също се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат e-mail съобщения. Фарминга се осъществява чрез т.н. атака "DNS poisoning" или чрез промяна на "hosts" файла в компютъра на жертвата. По този начин се пренасочва трафика от определен уеб сайт към друг, който е негово копие и има за цел кражбата на секретна информация, като потребителско име, парола и др.
При "DNS poisoning” DNS сървърът преобразува адресите на уеб сайтовете, които пишете в адресната лента на уеб браузъра, в IP адреси. Например, когато напишете www.dskdirect.bg, компютърът Ви ще се обърне към DNS сървъра на Вашият интернет доставчик, за да научи IP адреса на сайта и да го отвори. Ако той бъде подменен с друг адрес, при изписването на www.dskdirect.bg, заявката ще бъде пренасочена към сървър съдържащ точно копие на сайта на Банката. Потребителят има вероятност да не разбере за измамата, защото е написал собственоръчно адреса на уебсайта.
При промяната на "hosts" файла в компютъра на жертвата зловредна програма би могла да модифицира файла и по този начин да бъде открадната ценна информация от жертвата.

За защита от подобен род атаки Ви препоръчваме поддържането на актуализиран антивирусен софтуер.

ВИШИНГ (VISHING) – Вариант на метода фишинг, при който имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва потребителите да се обадят, за да потвърдят потребителските си идентификатори или друга секретна информация.
В имейла може да се крие и вирус, чрез който измамникът заразява компютъра на жертвата и получава пълен достъп до данните, включително до банкови сертификати.

Важно!!! Банка ДСК по никакъв начин няма да поиска от Вас конфиденциална информация като потребителско име и парола за достъп до интернет банкиране или информация за банкова карта като: номер на карта, PIN на карта, дата на валидност или CVV/CVC.

Препоръчваме Ви при най-малко съмнение, че сте станали жертва на интернет измама, да уведомите незабавно Call Center на Банка ДСК на телефон 070010375 и да  поискате да Ви бъде блокиран потребителския профил за достъп до интернет банкиране или банковата Ви карта.


 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon