новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Кампанията на Банка ДСК и Фондация BCause изпраща още 15 000 лева помощ за украински бежанци

Преди месец Банка ДСК и Фондация BCause започнаха дарителска кампания в помощ на бежанците, потърсили спасение в България, и на пострадалите от войната в Украйна. До момента по специалната дарителска сметка са набрани над 51 000 лева. Подкрепени бяха 6 организации, които работят с бежанци от Украйна в София, Перник, Стара Загора, Видин и Приморско - с общо 28 650 лева.  Изпращаме още 15 000 лева за хуманитарно подпомагане, с което сумата става 43 650 лева.

10 000 лева дарение изпращаме на Украински дом във Варна. В момента положението във Варна е близо до хуманитарна криза. От една седмица всеки ден над 700 човека пристигат през граничния пункт "Дуранкулак" и се настаняват по хотели по северното черноморие. За нуждите на хората се грижи Украински дом, Варна. Бежанците се нуждаят от дрехи, обувки, храни, памперси. Трябват средства и за гориво за доброволците, които обикалят по хотелите и доставят хуманитарната помощ. С изпратеното дарение ще помогнем на стотици бежанци за най-необходимото им.

5000 лева дарение изпращаме на Сдружение „Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. На границата на Украйна с Молдова, в момента има хиляди бедстващи хора, живеещи в потресаващи условия. Голяма част са блокирани там, тъй като в семействата им има хора без документи. Молдова се явява транзитна и приемаща страна за бежанците от войната. В момента в Молдова повече от 10 центъра активно работят за устройване на бежанците. Покрай центровете за настаняване, организирани от правителството и общините, бежанци се настаняват в частни домове на отделни лица. Официално в страната има около 98 000 бежанци, 47 000 от които са деца. От бежанците 70% са украинци по етнически произход, а останалите са групи от азери, арменци, роми, евреи, турци и др. Тези групи си сътрудничат със съответните посолства и с посолството на Украйна. Ромите обаче имат лоша комуникация с посолството на Украйна в Молдова, неохотно се обръщат към други държавни учреждения. В центровете за роми условията за сън и топъл душ не са достатъчни. Не стигат храната, средствата за хигиена и др. Условията за достъп до помощи за ромите са по-тежки. Възникват остри нужди поради липса на знания или на устройства, като телефони/смартфони/, ниска грамотност и др.

Сложна ситуация се създава за ромските майки с деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години. В центровете, в които са настанени, не стигат храните за децата, средствата за хигиена, условията за къпане/душ/, достъп до тоалетни, достъп до вода. Децата, навършили 3 години, не могат да бъдат записани в детски градини, някои от тях нямат документи, не знаят руски език.

Около 1000 деца се очаква да останат в Молдова със статут на временно убежище или средносрочно пребиваване. С дарението "Амалипе" ще закупи детски храни и пюрета, памперси, дрехи обувки, които техен доброволец лично ще достави на границата на Молдова и Украйна.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon