новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Резултати на Банкова група ОТП за първите девет месеца на 2023

Консолидираната печалба на Банкова група ОТП за третото тримесечие на 2023 г. е в размер на 733 млн. евро, като отчита спад на тримесечна база с 26%, основно дължащ се на увеличаващия се отрицателен принос на корекциите (второ тримесечие: +256 млн. евро; трето тримесечие: -69 млн. евро). В същото време общите приходи демонстрират подобрение, a разходите за обезценка продължават да бъдат незначителни. Финансовите резултати през третото тримесечие на 2023 г. включват дейността на Ipoteka Bank в Узбекистан.

Консолидираната печалба (след данъчно облагане) през третото тримесечие се коригира с 69 млн. евро по линия на отрицателния принос на корекциите, част от които са:

  • -63 млн. евро ефект от придобитите дъщерни дружества в Узбекистан и Словения;
  • -19 млн. евро очакван негативен ефект, свързан с въведени през октомври тавани на лихвите по ипотечни кредити в Сърбия, които са в сила до края на 2024 г.;
  • +11 млн. евро ефект, свързан с други финансови инструменти.

Консолидираната печалба (след данъчно облагане) на Банкова група ОТП за първите девет месеца на 2023 г. е в размер на 2.2 млрд. евро и се увеличава на годишна база почти четирикратно.

Балансовите показатели и печалбата (тримесечна и деветмесечна) са засегнати поради волатилността на унгарския форинт: при затваряне на третото тримесечие се обезцени спрямо повечето валути, опериращи в дъщерните дружества на Банкова група ОТП средно с около 5-6%. Изключение прави руската рубла, която се обезцени на тримесечна база с около 3% (спрямо унгарския форинт). Също така на годишна база освен руската рубла, сериозно обезценяване се отчете и при украинската гривна. На годишна база руската рубла отчита сериозно обезценяване спрямо унгарския форинт от 20%, докато украинската гривна отчита 18%.

През третото тримесечие на 2023 г. печалбата (консолидирана; коригирана; след данъчно облагане) достига 802 млн. евро (+8% тримесечен ръст), в резултат на което Банкова група ОТП отчита малко над 2 млрд. евро печалба за първите девет месеца на 2023 г. (+77% годишен ръст). Възвращаемостта на капитала (ROE; коригирана) за третото тримесечие и за първите девет месеца е 32.2% (-1.3 пп спрямо предходното тримесечие) и 29.8%, респективно.

За добрите финансови резултати през тримесечието са допринесли високите приходи, докато увеличението на текущите разходи са били по-ниски от инфлацията, заедно с относително същите разходи за обезценка.

Консолидираната оперативна печалба пък се повишава с 12% на тримесечна база и с 43% спрямо същия период година назад (януари-септември).

През тримесечието всички дъщерни дружества (извън Унгария) отчитат положителен финансов резултат. Сред групата се открояват значителните резултати на дъщерните дружества в България и Словения. Повечето дъщерни дружества отчитат по-голяма печалба за първите девет месеца на 2023 г. спрямо цялата печалба за предходната година. За същия период делът на дъщерните дружества (извън Унгария) се покачва на 66% от общата печалба на Банкова група ОТП. Печалбата на дружеството в Словения отчита 231 млн. евро, включвайки печалбата на придобитата банка Nova KBM, докато придобитото дружество в Узбекистан Ipoteka Bank отчита незначителна печалба за третото тримесечие в размер на 1 млн. евро. През тримесечието оперативната печалба е 56 млн. евро, но разходите за обезценка на корпоративни кредити изцяло стопяват финансовия резултат.

През третото тримесечие нетният лихвен спред се подобрява с 0.2 пп спрямо предходното тримесечие и достига 4.0%.

Тримесечните текущи разходи се покачват с 5% (на тримесечна база), но при елиминиране на валутните разлики и придобиването на Ipoteka Bank, те остават на същото ниво. Съотношението „разходи/приходи“ на Банкова група ОТП спада под 40% за третото тримесечие, докато за първите девет месеца на годината е 42.6% и отчита подобрение основно по линия на повишен приходен спред.

Натрупаните разходи за обезценка от началото на годината са незначителни като само за третото тримесечие са в размер на 8 млн. евро, изцяло компенсирани от обратно възстановени разходи за обезценка през второто тримесечие.

Редовните (Фаза 1+2) кредитни експозиции на Банкова група ОТП се увеличават на тримесечна база с 1% (+341 млн. евро), като в номинално изражение са малко над 55 млрд. евро. За първите девет месеца кредитният портфейл расте органично с 4%. Редовният портфейл на Ipoteka Bank, който се консолидира в портфейла на Банкова група ОПТ към юни 2023 г., е в размер на 2.3 млрд. евро, намаляващ на тримесечна база с 3%.

При индивидуалното представяне на дъщерните дружества, българското и хърватско дружество отчитат тримесечен ръст от 2% и 3%, респективно. Дружествата в Узбекистан и Молдова отчитат тримесечен спад от 3% и 5%, респективно, докато украинските и руски кредитни портфейли отчитат тримесечен ръст от 2% и 10%, респективно. В Украйна увеличението на портфейла до голяма степен се дължи на прекласификация от необслужвани (Фаза 3) на обслужвани (Фаза 1+2) кредити и в по-малка степен на ръст на корпоративния сегмент, докато в Русия тримесечният ръст се дължи основно на експанзия в потребителските кредити.

Представяйки тримесечния ръст на кредитите по основни сегменти, потребителските кредити отчитат 6% увеличение, лизингът увеличава своя обем с 3%, докато ипотечните кредити се увеличават с 2%. От друга страна, корпоративният портфейл отчита тримесечен спад от 3%, основно дължащ се на миграция от обслужван в необслужван портфейл кредити (Ipoteka Bank) и намалени кредитни експозиции в Унгария и България.

Клиентските депозити на Банкова група ОТП растат с 4% на тримесечна база и в номинално изражение достигат 74 млрд. евро. С най-голям тримесечен ръст са дружествата в Русия, Хърватия, Сърбия, Молдова и Черна гора. В Унгария депозитите се увеличават с 3%, като за това допринася корпоративния сегмент, докато депозитите на домакинства намаляват за същия период с 2%.

Съотношението „кредити/депозити“ намалява до 74%, отчитайки тримесечен спад от 2 пп.

Рисковият профил на Банкова група ОТП остава стабилен през 2023 г. поради благоприятни нива на основните фактори. Необслужваните кредитни експозиции (по МСФО) съставляват 4.3% от общия кредитен портфейл, увеличавайки се незначително с 0.1 пп. на тримесечна база. Реално нередовният портфейл се подобрява спрямо предходното тримесечие във всички дъщерни дружества като лекото влошаване е изцяло свързано с миграцията от редовен в нередовен корпоративен портфейл в Ipoteka Bank (Узбекистан). В същото това време се наблюдава подобрение на дела на необслужваните (Фаза 3) кредитни експозиции в Украйна и Русия.

Съотношението на покритие (Фаза 3) продължава да бъде над 60%.

По отношение на дъщерните дружества в Украйна и Русия, ръководството на Банкова група ОТП продължава да ги третира като напълно действащи дружества, въпреки това ръководството все още обмисля всички стратегически опции, имайки предвид стриктното спазване на местните и международни правни рамки.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред по МСФО към края на септември 2023 г. е 16.4% (+0.8 пп на тримесечна база) и е равен на коефициента на собствения капитал от първи ред. Нивото на капиталова адекватност на Банкова група ОТП за същия период остава на 18.8%.

 

Бележка: В зависимост от изчислявания показател, валутният курс е както следва:

HUF/EUR (в края на периода): 391/1

HUF/EUR (среден): 384/1

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon